Amazon.com in VS aangeklaagd wegens onvoldoende beschermen van werknemers in pandemie

18-02-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Amazon.com in VS aangeklaagd wegens onvoldoende beschermen van werknemers in pandemie

E-commercegigant Amazon.com wordt in de Amerikaanse staat New York aangeklaagd wegens het in gevaar brengen van zijn personeel. De Openbaar Aanklager in de staat stelt dat het bedrijf de coronaregels heeft geschonden.

Aanklager Letitia James uit in gerechtelijke stukken felle kritiek op Amazon, meldt onder meer de New York Times. Zo stelt James dat het niet naleven van gezondheids- en veiligheidseisen een dreiging van ernstige ziekte en letsel heeft opgeleverd voor duizenden medewerkers. Ook zou de werkwijze van Amazon een gevaar voor de volksgezondheid zijn. De zaak is specifiek gericht op een tweetal faciliteiten van Amazon: een grote magazijn in Staten Island en een depot in Queens, New York.

Amazon: 'James gaat boekje te buiten'

De aanklacht tegen Amazon volgt kort op een aanklacht die Amazon juist indiende tegen Letitie James. De e-commercegigant stelt dat de openbaar aanklager haar boekje te buiten is gegaan door eisen te stellen aan het veiligheidsbeleid dat Amazon op zijn werkvloer hanteert. Amazon betoogt hierbij al meer te doen dan wettelijk verplicht is.

James lijkt zich niet te kunnen vinden in deze lezing. Zo stelt de openbaar aanklager dat het bedrijf heeft verzuimd voor voldoende hygiëne te zorgen. De hoge werkdruk zou daarnaast het houden van afstand in de weg hebben gestaan. Ook zouden medewerkers die in contact zijn geweest met besmette collega's hierover niet zijn geïnformeerd door hun werkgever. James stelt dat Amazon 'extreme winsten en exponentiële groei' boven de levens, gezondheid en veiligheid van zijn 'werknemers in de frontlinie' heeft gesteld.

Terug naar nieuws overzicht