Wouter Hoeffnagel - 16 februari 2021

Europese consumentenorganisaties dienen klacht in tegen TikTok

Europese consumentenorganisaties dienen klacht in tegen TikTok image

De Europese consumentenorganisatie (BEUC) heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen TikTok. Organisaties uit 15 EU-lidstaten roepen de commissie op een onderzoek te starten naar de werkwijze van TikTok.

Het bedrijf zou Europese consumentenrechten schenden. Zo zouden verschillende bepalingen in de algemene voorwaarden van TikTok niet eerlijk zijn. Ook zou het platform van het Chinese ByteDance onvoldoende doen kinderen te beschermen tegen advertenties en ongeschikte content. Als voorbeeld noemt BEUC hashtag-acties, die worden opgezet om producten te promoten. BEUC stelt dat de commerciële intenties hiervan voor gebruikers lang niet altijd duidelijk zijn.

Misleidend

BEUC stelt tot slot dat de wijze waarop TikTok persoonlijke gegevens van gebruikers verwerkt misleidend is. Zo zou het bedrijf gebruikers onvoldoende informeren over de gegevens die het verzamelt, met welk doeleinden het bedrijf dit doet en welke juridische onderbouwing het hiervoor heeft.

"In slechts enkele jaren tijd is TikTok de meest populaire social media-app geworden met miljoenen gebruikers in Europa. TikTok laat zijn gebruikers echter in de steek door hun rechten op massale schaal te schenden. We hebben een hele reeks aan overtredingen van consumentenrechten gedetecteerd en dienen daarom een klacht in tegen TikTok", aldus Monique Goyens, Director General van BEUC.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024