Redactie - 16 februari 2021

T-Systems lanceert Cloud First strategie

T-Systems lanceert Cloud First strategie image

‘Cloud First’ is een strategische heroriëntatie van de dienstverlening van T-Systems op gebied van hosting- en cloudinfrastructuurdiensten. T-Systems verstevigde in 2020 zijn bestaande partnerschappen met Amazon Web Services, Microsoft en onlangs ook met Google Cloud. Om de ambities verder vorm te geven, leidt het bedrijf veel cloudexperts op en breidt het zijn eigen Open Telekom Cloud verder uit. Ook lanceert T-Systems zijn “Cloud Migration Framework” en “Future IT Transformation” waarin methoden en processen voor cloudmigratie en IT-modernisering worden gebundeld. In totaal investeert T-Systems honderden miljoenen euro in de uitbreiding van zijn clouddiensten.

“Alles wordt cloud”, aldus Adel Al-Saleh, lid van de Raad van Bestuur van Deutsche Telekom en CEO van T-Systems. “De kunst is om niet langer datacenters te exploiteren, maar om processen intelligent in kaart te brengen en te integreren in sterk geautomatiseerde en veilige cloudomgevingen. Cloud First is hierbij ons vertrekpunt.”

Voor klanten betekent Cloud First dat eerst wordt gekeken naar de diverse public cloudoplossingen voor de modernisering van de IT-diensten. Echter, als blijkt dat het voor de business case of compliance-richtlijnen beter is om een hybride of multicloud voor bepaalde applicaties in te zetten, dan wordt dit meegenomen in de architectuur van de toekomstige dienstverlening.

T-Systems beheert multicloudlandschappen voor klanten inclusief geïntegreerde securitydiensten. Klanten die zeer hoge eisen stellen aan compliance of hun gegevens liever opslaan in een Europese cloud, kunnen gebruik maken van Open Telekom Cloud. Dit is de eigen, op Open Stack gebaseerde, public cloud van T-Systems.

Cloud Migration Framework ondersteunt cloudmigratie

Belangrijk onderdeel van de Cloud First-strategie is de bundeling van methoden en processen voor cloudmigratie. Daarmee zet het bedrijf een nieuwe standaard neer voor het verder digitaliseren van bedrijfsprocessen. Onder de naam Cloud Migration Framework (CMF) krijgen klanten toegang tot de expertise van alle transformatie-experts van T-Systems, inclusief methoden en processen voor een soepele cloudmigratie.

“Het Cloud Migration Framework is meer dan een toolkit voor cloudmigratie”, zei Adel Al-Saleh, tijdens het T-Systems-congres Accelerate Digital Now. “CMF vormt de kern van onze nieuwe strategie Cloud First. We bieden het volledige traject, van strategie tot uitvoering, waarbij klanten de flexibiliteit krijgen om aanpassingen te doen die afgestemd zijn op hun zakelijke realiteit van dat moment. Met CMF kunnen onze klanten optimaal gebruikmaken van cloudinnovatie.”

Future IT Transformation

Met Future IT Transformation lanceert T-Systems diverse diensten om verouderde IT-systemen geschikt te maken voor de cloud. Via zes modules kunnen bijvoorbeeld verouderde Cobol-programma's worden overgezet naar Java of Linux, en wordt data uit oude databases of mainframesystemen veilig gesteld en gemigreerd naar een kostenefficiënte opslag in de cloud.

5.000 extra werknemers

Om de ambities kracht bij te zetten, investeert T-Systems ook in extra cloudexperts. Op dit moment werken bij T-Systems meer dan 3.000 cloudarchitecten en -experts. Het bedrijf is van plan om nog eens 5.000 extra werknemers op te leiden met ‘deep cloud’-competenties.