Redactie - 16 februari 2021

Wat is Wi-Fi 6E?

Wat is Wi-Fi 6E? image

Ken je het liedje nog? 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, waar is Berend Botje…. Nou goed, totaal niet relevant natuurlijk maar denkend aan al die nieuwe benamingen voor de welbekende Wi-Fi standaarden schoot dit me zomaar te binnen. Waarom dan? Ach, Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 en inmiddels Wi-Fi 6. En jawel, ook Wi-Fi 7 wordt al genoemd. En dan is er ook nog eens Wi-Fi 6E. Nee, 6E. Lang leve de auto-correct. Niet Wi-Fi 6A als opvolger, maar 6E met de ‘E’ van Extended.

Opgerekt
Eigenlijk is de naam zo gek nog niet: 6 Extended. Al suggereert het bepaalde mogelijkheden die toch wat genuanceerder liggen. Wat is er dan Extended aan? Het gaat dan vooral om de frequenties waar we straks gebruik van mogen maken. Wi-Fi 6E zal namelijk geheel gericht zijn op de 6GHz frequentieband. Extended dus, ten opzichte van de 5GHz band maar niet doorlopend. En dat laatste is een belangrijk punt. Het is dus niet zo dat de te gebruiken kanalen door zullen gaan lopen van 5GHz naar 6GHz. Nee, we beginnen gewoon opnieuw. En dan echt helemaal opnieuw, namelijk bij kanaal 1. Dus straks is er een kanaal 1 in 2,4GHz én eentje in 6GHz, waar natuurlijk wel een heel groot verschil tussen zit (zo’n 3500 Hz!). En dat allemaal om het makkelijker te maken. Maar goed, een hele nieuwe frequentieband is niet verkeerd. Minder storingsbronnen, meer spectrum en dus meer kanalen. Zeker meer kanalen, ware het niet dat in Europa onder de ETSI regulering de beperking zal gaan gelden van maximaal 480MHz aan spectrum en niet de 1200MHz die her en der genoemd wordt. Dat laatste is vooralsnog alleen weggelegd voor Amerika (onder de FCC regulering). Evengoed is 480MHZ nog steeds heel fijn, want het gaat dan om 24 kanalen van 20MHz die in een hele schone band beschikbaar komen. Nog steeds een flink aantal! Daarmee komt ook het meer praktisch gebruik van gebundelde kanalen in beeld. Iets wat tot nog toe lastig was, zeker bij de 80 en 160 MHz kanalen in 5GHz. En bredere kanalen is natuurlijk synoniem voor meer…

Bandbreedte!
Altijd weer die bandbreedte. Bij elke nieuwe standaard wordt het geroepen. Nu nog sneller! Gigabit over Wi-Fi! Ongekend hoge snelheden! Keer op keer heb ik getracht dit toch wat meer realistisch te houden maar ook ik moet er nu aan toe geven. Met de komst van de extra ruimte in 6GHz komen de écht hoge snelheden nu toch wel in beeld. Het gebruik van 80MHz kanalen lijkt zeker haalbaar, echter zal het gebruik van 160MHz kanalen in ETSI-land (Europa dus) zeer beperkt blijven. Maar goed, we mogen zeker niet klagen! Feit blijft natuurlijk dat er wel behoefte aan moet zijn. Met een Wi-Fi verbinding van 9Gbps een e-mailtje ophalen is natuurlijk een tikkie overkill. En toch, door de schonere band en beschikking over veel meer echt bruikbare kanalen worden hogere snelheden in de zakelijke markt wel een stuk realistischer. Daar staat tegenover dat de rest van het netwerk dit natuurlijk ook aan moet kunnen. Dat begint al bij de aansluiting van het access point zelf. Gaat de inmiddels standaard geworden PoE+ wel voldoende vermogen leveren? En meer dan 1Gbps snelheden, redt mijn kabel naar de switch én het netwerk erachter dat wel?

Wat voor snelheden praten we dan over? Wel… een heleboel! Misschien bekend, die zogenaamde MCS datarate tabel? Die wordt ineens een stuk groter. Neem daarbij een nóg complexere manier van bitjes verzenden en ineens zijn de Gigabits over Wi-Fi geen marketing meer, maar kan het zomaar eens werkelijkheid worden.

wifi-6e-wifi63-wi-fi-2021-wk-logo-conscia-breed.jpg

Nog een beetje toekomst
Voor alle duidelijkheid: we schrijven februari 2021 en buiten de consumentenelektronica is er eigenlijk nog geen product op de markt wat in de zakelijke wereld ingezet kan worden voor deze nieuwe standaard. Natuurlijk gaat dat in de loop van dit jaar zeker komen maar het is goed om te weten dat zelfs nog de officiële aankondiging van het frequentiegebied in Nederland moet komen. Dat neemt niet weg dat de chipsetfabrikanten al geruime tijd voorbereid zijn op de komst van Wi-Fi 6E. Zo heeft Qualcomm de Snapdragons en Networking Pro’s klaar liggen, Broadcom de BCM4389 en de snel in opkomst zijnde Celeno heeft zijn CL8000 ook al aangekondigd. Verder is de verwachting dat de iPhone 13 en de Samsung Galaxy S21 Ultra de 6GHz band zullen gaan ondersteunen. Ook Intel heeft al een adapter klaar.

Dan nog even dit…
Zijn we net lekker op stoom met een nieuwe en veelbelovende standaard, staat de volgende al weer in de startblokken. Naast de nu nog pakkende naam ‘802.11be’ is Wi-Fi 7 nog geen officiële benaming maar met de trend van de afgelopen tijd mag aangenomen worden dat de opvolger van Wi-Fi 6E wel zo zal gaan heten. Wat het precies zal gaan brengen is nog in een te vroeg stadium om te delen. Wel is duidelijk dat er op nog meer snelheid, nog meer gelijktijdige clients en hogere efficiëntie gericht gaat worden. Waar Wi-Fi 6E nog tot maximaal 160MHz kanalen ondersteunt, belooft Wi-Fi 7 kanaalbreedtes tot 320MHz. Nog een paar technische termen dan? 16 spatial streams. 4096QAM. CMU-MIMO.

Conscia organiseert op donderdag 4 maart, van 10:00 tot 11:00 uur, een webinar over dit onderwerp, verzorgd door Arjan Kievits, Wireless Technical Consultant, Conscia.

https://conscia.com/nl/events/wi-fi-6e-een-grote-stap-voorwaarts-in-wi-fi-communicatie/

Door: Arjan Kievits, Conscia

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024