Redactie - 12 februari 2021

HPE ondersteunt ruimtevaart met edge computing en AI toepassingen

HPE ondersteunt ruimtevaart met edge computing en AI toepassingen image

Hewlett Packard Enterprise (HPE) maakt vandaag bekend het eerste edge computing-systeem naar de ruimte te brengen. Met de HPE Spaceborne Computer-2 verwerken onderzoekers en astronauten hun data in het International Space Station (ISS) realtime wat resulteert in snellere onderzoeksresultaten en experimenten. Bovendien zorgt de technologie dat astronauten meer mogelijkheden hebben om zelfvoorzienend te zijn.

Spaceborne Computer-2 wordt op 20 februari in een baan om de aarde gebracht tijdens de 15e Northrop Grumman Resupply Missie naar het ruimtestation (NG-15). De computer is de komende twee tot drie jaar beschikbaar voor gebruik op het internationale ruimtestation. Het NG-ruimteschip draagt de naam ‘SS Katherina Johnson’ naar de beroemde zwarte vrouwelijke wiskundige die bekend werd vanwege haar rol bij onder meer de berekening van de Apollo 11-lancering in 1969.

Betrouwbaar computergebruik in de ruimte

De lancering van de Spaceborne Computer-2 bouwt voort op de eerste Spaceborne Computer die HPE in 2017 in samenwerking met NASA de ruimte in schoot. Daarbij werden de kant-en-klare servers getest of ze bestand zijn tegen een turbulente raketlancering en of ze kunnen opereren in de bijzondere ruimteomstandigheden zonder zwaartekracht en met hoge stralingsniveaus.

Deze testen komen voort uit de behoefte aan betrouwbare computing-mogelijkheden op het ISS of een Low Earth orbit (LEO) die nodig zijn voor toekomstige bemande ruimtevaarten naar de maan, Mars en verder. Na deze eerste Spaceborne Computer wordt nu een nog geavanceerder systeem de ruimte ingestuurd, mogelijk gemaakt door sponsoring van het ISS U.S. National Laboratory.

Snellere ruimteverkenning dankzij edge computing en AI-mogelijkheden

De Spaceborne Computer-2 biedt het ISS twee keer zoveel rekencapaciteit. Het HPE Edgeline Converged Edge-systeem en de HPE ProLiant-server verwerken data realtime vanaf verschillende apparaten zoals satellieten en camera’s.

De Spaceborne Computer-2 bevat GPU’s om intensieve data met een hoge beeldresolutie efficiënt te verwerken, zoals de opnames van de poolkappen op aarde of medische röntgenfoto’s. Daarnaast ondersteunen de GPU’s specifieke zwaardere projecten in kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning.

Het edge computing-systeem zorgt bovendien dat astronauten niet meer te maken hebben met de lange latency- en wachttijden die normaal gesproken ontstaan bij het versturen van data van en naar de aarde. Opgehaalde data is direct beschikbaar voor de onderzoekers in de ruimte waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om de lichamelijke toestand van astronauten realtime te monitoren via röntgenfoto’s, sonogrammen en andere medische data.

Astronauten hebben met het systeem ook de sensordata van satellieten en het ISS direct ter beschikking. Daarmee hebben ze bijvoorbeeld direct inzicht in belangrijke verkeersdata of meten ze realtime de luchtkwaliteit met behulp van data over emissies en andere verontreinigende stoffen in de atmosfeer.

“Het grootste voordeel van Spaceborne Computer-2 zijn de realtime inzichten die astronauten hebben op basis van direct beschikbare data”, aldus dr. Mark Fernandez, solution architect Converged Edge Systems bij HPE en hoofdonderzoeker voor Spaceborne Computer-2. "We zijn vereerd dat we edge computing in de ruimte mogelijk kunnen maken dankzij onze langdurige samenwerking met NASA en het International Space Station U.S. National Laboratory en dat we daarmee bij kunnen dragen aan meer onderzoeksmogelijkheden voor wetenschappelijke doorbraken."

Inzendingen voor onderzoeksoverwegingen op Spaceborne Computer-2 zijn nu open. Ga naar www.hpe.com/info/spaceborne voor meer informatie over het indienen van een voorstel om het systeem te gebruiken om experimenten uit te voeren.