Witold Kepinski - 11 februari 2021

NTT rapport toont belangrijkste redenen voor implementatie hybrid cloud

NTT rapport toont belangrijkste redenen voor implementatie hybrid cloud image

NTT Ltd., de wereldwijde technology services provider, heeft zijn 2021 Hybrid Cloud Report gepubliceerd. Het rapport onderstreept de kritische behoefte aan businessflexibiliteit en de rol die de hybrid cloud daarin speelt. Voor COVID-19 waren veel bedrijven al begonnen aan een digitale transformatie, maar door de pandemie bleek dat een groot deel niet zo flexibel was als gedacht. De pandemie legde de kwetsbaarheden bloot in de cloudinfrastructuur, security en netwerkarchitectuur van bedrijven. Die kwetsbaarheden weerhielden ze ervan om zich aan te passen.

De pandemie heeft noodgedwongen een culturele mindset in gang gezet. Waar internationale bedrijven voor corona vooral bezig waren met het flexibeler maken van de interne infrastructuur en applicaties, moesten ze zich door de uitbraak van de pandemie plots focussen op het fatsoenlijk laten thuiswerken van kantoormedewerkers. Ondanks deze onzekerheden bood de pandemie ook kansen, namelijk om digitale-transformatie-initiatieven te versnellen.

Het Hybrid Cloud Report, dat onderzoek deed onder 950 beslissers uit dertien landen (waaronder in Nederland) in vijf regio’s, onderstreept de groeiende afhankelijkheid van technologie en concludeert onder meer:

  • Een businesslifeline: 89,5 procent is het erover eens dat de pandemie zijn of haar bedrijf ertoe heeft gedwongen meer dan ooit afhankelijk te zijn van technologie.
  • De voordelen van de hybrid cloud zijn al duidelijk: 60,9 procent van de bedrijven wereldwijd maakt al gebruik van de hybrid cloud.
  • Hybrid cloud is de toekomst: nog eens 32,7 procent van de respondenten is van plan binnen 12-24 maanden een hybride oplossing te implementeren.

Het is duidelijk dat de hybrid cloud wordt gezien als essentieel onderdeel voor datagedreven processen en realtime beslissingen – zowel nu als in de toekomst.

Bij juiste implementatie vergroot de hybrid cloud efficiëntie
In onzekere tijden zijn bedrijven continu op zoek naar manieren om kosten te besparen en kijken ze naar de hybrid cloud voor kostenefficiëntie en een betere performance van de organisatie in haar geheel. Uit het rapport blijkt dat de totale kosten van de gehele IT-operatie de belangrijkste reden (41,3 procent) is voor het implementeren van de hybrid cloud. Zeker met het oog op de verschuiving naar thuiswerken, waarbij bedrijven op nieuwe, andere en vaak complexere wijze toegang nodig hebben tot data en applicaties.

Daarnaast helpt het gebruik van de hybrid cloud bijna een derde van de bedrijven (32,8 procent) de uitrol van applicaties en diensten te versnellen, resulterend in operationele efficiëntie. Christophe Le Caignec, Head of IT Operations bij Lefebvre Sarrut Services, naar aanleiding van de samenwerking met NTT voor de implementatie van een hybride IT-infrastructuur: “Onze infrastructuur laat ons nu focussen op applicatieontwikkeling en lifecyclemanagement en helpt ons nieuwe diensten veel sneller op de markt te brengen.”

Bedrijven moeten de hybrid cloud echter wel op zo’n manier implementeren dat deze omgevingen optimaliseert en efficiëntie maximaliseert. Daarom is meer dan de helft van de organisaties (52,7 procent) het erover eens dat het belangrijk is om experts te raadplegen, zoals managed cloud providers.

Obstakels overwinnen
Naast het maximaliseren van kostenefficiëntie, krijgen bedrijven ook te maken met veranderende houdingen ten opzichte van security en compliance en de complexiteit van het implementeren van de hybrid cloud. Uit het rapport blijkt dat bijna de helft van de respondenten (46,3 procent) aangeeft dat de moeilijkheden rondom het beheer van datasecurity de grootste drempel zijn bij het implementeren van de hybrid cloud. Om deze drempel voor zulke complexe omgevingen te verlagen, moeten organisaties de juiste omgeving kiezen. Een omgeving die hun bedrijfskritische applicaties in de public en private cloud op goed beveiligde wijze kan hosten. Ook moeten ze samenwerken met een partner die de sectoren waarin ze werken begrijpt, om zo compliance te garanderen.

Volgens het rapport worden ook netwerkperformance en een gebrek aan vaardigheden gezien als belangrijke struikelblokken bij de implementatie van de hybrid cloud. Beide kunnen, als ze niet juist worden aangepakt bij de implementatie van de cloud, de voordelen die de cloud biedt tenietdoen.

Rob Lopez, Executive Vice President Intelligent Infrastructure bij NTT Ltd.: “Nu bedrijven het nieuwe jaar ingaan, is het belangrijk dat ze zoeken naar hybrid-cloudomgevingen die zijn geoptimaliseerd voor flexibiliteit en security, die worden ondersteund door de juiste netwerkarchitectuur én die voldoen aan de compliancevereisten. Dit is de basis voor een succesvolle cloud en zorgt ervoor dat bedrijven bestand zijn tegen elke vorm van disruptie.”

Samenwerken om te slagen
Samenwerken met externe experts geeft bedrijven de juiste kennis en vaardigheden om flexibele hybrid-cloudomgevingen te realiseren. Toen we onze respondenten vroegen naar het type partners dat zij gebruiken, gaf 72,1 procent van de bedrijven aan te schakelen met system integrators. 58,2 procent schakelt met gespecialiseerde information security consultants of MSSP’s, waarbij de nadruk ligt op de security van cloudimplementaties.

Ga voor meer informatie over NTT en onze hybrid-cloudservices naar de NTT website.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024