Wouter Hoeffnagel - 11 februari 2021

Privacyboete van 440.000 euro voor ziekenhuis OLVG

Privacyboete van 440.000 euro voor ziekenhuis OLVG image

De Autoriteit Persoonsgegevens legt ziekenhuis OLVG een boete van 440.000 euro op. Het Amsterdamse ziekenhuis krijgt de boete wegens het niet goed afschermen van de toegang tot patiƫntendossiers.

Het ziekenhuis heeft volgens de toezichthouder in de periode 2018-2020 te weinig maatregelen genomen om de toegang van onbevoegde medewerkers tot medisch dossiers te beperken. Zo werd onvoldoende gecontroleerd wie welk dossier bekeek. Inmiddels zijn door OLVG verbeteringen doorgevoerd.

"Je moet erop kunnen vertrouwen dat wat jij met de dokter bespreekt, in de spreekkamer blijft", zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. "Je moet er toch niet aan denken dat mensen, die daar helemaal niets te zoeken hebben, zomaar in de aantekeningen van de dokter over jou en jouw ziekte kunnen rondneuzen. Patiƫnten moeten ervan uit kunnen gaan dat medewerkers alleen medische dossiers inzien als dat nodig is voor hun behandeling. Het OLVG nam te weinig beveiligingsmaatregelen om dit te waarborgen. Dat is ernstig en daarom legt de AP het OLVG nu deze boete op."

Meer informatie is hier beschikbaar.