Wouter Hoeffnagel - 10 februari 2021

Ierse privacytoezichthouder gebruikt sterk verouderde software

Ierse privacytoezichthouder gebruikt sterk verouderde software image

De Ierse privacytoezichthouder maakt gebruik van sterk verouderde software. Zo wordt gebruik gemaakt van Lotus Notus, waarvan de merknaam al sinds 2013 niet meer in gebruik is.

Dit blijkt interne documenten die door de Irish Council for Civil Liberties (ICCL) zijn opgevraagd. Het is niet duidelijk van welke versie van Lotus Notus de Ierse Data Protection Commissioner (DPC) gebruik maakt. Wel is duidelijk dat de software in iedere geval niet nieuwer is dan 2013.

Nieuw IT-systeem in de maak

De toezichthouder werkt naar verluid al zo'n vijf jaar toe naar een nieuw IT-systeem, maar dit zou vooralsnog niet gereed zijn. Naar verwachtingen worden de kerncomponenten van dit IT-systeem in het tweede kwartaal van dit jaar alsnog uitgerold.

De DPC speelt binnen de Europese Unie een belangrijke rol in de onderzoeken naar mogelijke schendingen van de privacywetgeving door grote techbedrijven. Door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kan een privacytoezichthouder in een lidstaat namens de volledige Europese Unie onderzoek doen. Aangezien veel grote techbedrijven in Ierland zijn gevestigd, voert de DPC veel onderzoek naar dergelijke bedrijven uit.