Eurocommissaris Vestager: Apple moet alle apps op zijn platform gelijk behandelen

09-02-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Eurocommissaris Vestager: Apple moet alle apps op zijn platform gelijk behandelen

Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager waarschuwt Apple dat het alle apps op zijn platform gelijk moet behandelen. De Eurocommissaris mengt zich hiermee in ruzie tussen Apple en Facebook.

Apple kondigde eerder aan in de komende update van het mobiele besturingssysteem iOS gebruikers expliciet om toestemming te gaan vragen indien apps gepersonaliseerde reclame willen aanbieden. Verschillende partijen vrezen de impact van deze nieuwe regel op hun advertentieinkomsten, aangezien zij advertenties minder goed kunnen afstemmen op gebruikers. Facebook is hierin het meest mondige en plaatste onder meer paginagrote advertenties in Amerikaanse dagbladen.

Nu mengt dus ook Eurocommissaris Vestager zich in de ruzie. De Eurocommissaris stelt in een interview met Reuters dat de verandering die Apple doorvoert vooral een privacygerelateerde kwestie lijkt, maar het bedrijf het gelijke speelveld niet mag veranderen. Het bedrijf moet zijn eigen apps dan ook op dezelfde manier behandelen als apps van derde partijen, waarschuwt Vestager. Over de door Apple aangekondigde zijn nog geen klachten binnengekomen in Brussel. 

Terug naar nieuws overzicht