Wouter Hoeffnagel - 10 februari 2021

China scherpt regelgeving voor techgiganten aan

China scherpt regelgeving voor techgiganten aan image

China scherpt de regelgeving voor techbedrijven met een monopolie aan. De regels zijn volgens de Chinese overheid nodig om te voorkomen dat grote techplatformen hun marktpositie misbruiken, wat zowel consumenten als handelaren die actief willen zijn op meerdere platformen kan benadelen.

Persbureau Reuters meldt dat een voorstel voor de nieuwe regelgeving in november al is gepresenteerd. Afgelopen zondag zijn de definitieve richtlijnen gepresenteerd. De nieuwe regels scherpen bestaande beperkingen voor techgiganten in China verder aan.

De regelgeving bepaalt onder meer dat techgiganten klanten en partijen niet langer mogen dwingen exclusief gebruik te maken van hun platform. De Chinese overheid uitte vanwege dergelijke praktijken eerder nog kritiek op Ant Group, de financiƫle tak van Alibaba Group. Naar verwachting heeft de wetgeving echter ook impact op andere partijen, zoals de marktplaatsen Alibaba Group's Taobao en Tmall en JD.com. Denk echter ook aan betaaldiensten zoals Alipay van Ant Group en WeChat Pay van Tencent.