Shell CIO: samenwerken met providers voor nuttig gebruik cloud

Shell weet hoe je met derde partijen in harmonie kunt werken.

Alisa Choong, Shell
15-02-2021 | door: Witold Kepinski en Teus Molenaar
Deel dit artikel:

Shell CIO: samenwerken met providers voor nuttig gebruik cloud

“We hebben een cloud first-strategie”, zegt Alisa Choong, CIO en Vice President IT Services & Operations bij Shell Information Technology International. “Sinds 2008 hebben we het beheer van onze datacenters uitbesteed, maar we houden sommige workloads wel on prem. De cloud heeft onze voorkeur vanwege snelheidswinst.”

Duidelijker kan Choong niet zijn: cloud (“Wij doen alleen zaken met de grootste aanbieders.”) heeft de voorkeur. “En als we naar de publieke cloud gaan, waar dan ook ter wereld, dan doen we dat volgens een gestandaardiseerde manier. Die hebben we met de cloud aanbieders ontwikkeld. Shell weet hoe je met derde partijen in harmonie kunt werken.”
Royal Dutch Shell is als energiemaatschappij actief in de hele keten van de exploratie van energiebronnen, van de raffinage tot de verkoop van de eindproducten als benzine en diesel via een netwerk van pompstations. De laatste tijd is er meer nadruk op duurzaam opgewekte energie, bijvoorbeeld via CrossWind (een joint-venture met Eneco). Het concern heeft verschillende divisies en is actief in meer dan 140 landen. Bij Shell werken wereldwijd circa 83.000 mensen, een kleine 9000 hiervan werken in Nederland. Onlangs kondigde de energiereus aan bezig te zijn met een strategische heroriëntatie om als gezond bedrijf door de energietransitie te bewegen en toekomstbestendig te zijn. De verwachting is dat er wereldwijd 7000 tot 9000 banen zullen verdwijnen tegen het einde van 2022.
Shell is een grote, complexe organisatie. Digitalisering speelt een steeds belangrijkere rol, maar het is geen IT-bedrijf. “Waar mogelijk besteden we werk uit, met uitzondering van de strategische aanpak van IT. Daarbij hanteren we een multicloud strategie; we willen niet afhankelijk zijn van één aanbieder. Het nadeel van on prem. is dat je veel lagen moet beheersen. Dat kost tijd en inspanning. Cloud is daarom sneller. Wij hebben een template – Shell.AI – dat we inzetten voor cloudgebruik. Het voordeel is dat we iets maar één keer vorm hoeven te geven en dat kunnen repliceren naar andere bedrijven en landen.”

Standaard
Waar mogelijk gebruikt Shell Software-as-a-Service. “We hebben standaard voorwaarden opgesteld voor het werken in de cloud en on prem. Die kunnen overigens verschillen per land, omdat er verschillende wettelijke regelingen bestaan.”
De digitalisering zet door binnen de organisatie. “Dat hebben we nodig om nog efficiënter en veiliger te kunnen werken. Je ziet dat er door de digitale transitie nieuwe bedrijfsmodellen ontstaan. Ook voor onze rol bij opwekking en distributie van hernieuwbare energie.”
Shell werkt veel met partners. “Daarom gebruiken we open cloud, zodat iedereen kan aanhaken. Daarbij letten we erop om met cloudaanbieders in zee te gaan die werk maken van vermindering van hun koolstofdioxide-uitstoot. Want wij willen onze carbon footprint minimaliseren. Ook op dit vlak.”

Robots
Veiligheid staat bij Shell hoog in het vaandel. In toenemende mate worden robots ingezet om bijvoorbeeld inspecties uit te voeren of herstelwerkzaamheden te doen. “Waar mogelijk gebruiken we de robots om na te gaan wat er eventueel mis is, voordat we onze experts ergens aan laten werken. Dit levert natuurlijk ook veel data op die verwerkt moeten worden. Machine learning helpt ons daarbij. Die data worden, waar mogelijk, in de cloud verwerkt.”
Overigens hoef je volgens Choong niet naar exotische oorden als Kazachstan af te reizen om de robots aan het werk te zien. “Veiligheid is een belangrijk onderdeel van onze mindset. Dus we zetten de robots ook in bij onze installaties in Pernis. Je ziet dat de robots steeds kleiner worden en dus makkelijker inzetbaar zijn.”

Verbinding
Het belang van Internet of Things, zo vertelt Choong, groeit. “Binnen de olie- en gasindustrie draait het altijd al om opsporen en in de gaten houden– dat kunnen we dankzij digitalisering verbreden en verfijnen. Wij houden bijvoorbeeld een kleine acht miljoen stuks materieel op deze manier in de gaten. Al die gegevens stoppen we in de cloud. Daarbij zorgen we ervoor dat de data worden geconsolideerd. Belangrijk daarbij is dat je het juiste netwerk gebruikt en dat je de snelste en betrouwbaarste verbinding hebt. Als er geen goed netwerk ter plaatse voorhanden is, dan schakelen we edge computing in.”
Ook in Pernis en Moerdijk wordt IoT ingezet, waar mogelijk via 5G, maar dat is nog niet overal beschikbaar dus gebruiken we LTE of 4G. “Je moet wel nadenken over waar je de sensor plaatst en wat je wilt meten. We gebruiken het onder meer voor voorspellend onderhoud.”
Daarbij voorkomt het gebruik van sensoren en intelligente verwerking van de data uitval van machines en installaties. “Maar je hebt heel veel data nodig. De volgende stap is het werken met digital twins”, onderstreept Choong.

Edge
Edge computing gebruikt Shell om data snel te verwerken als er geen goed netwerk aanwezig is. Maar er zijn meer cases. “Wij zetten het bijvoorbeeld in om na te gaan hoe mensen met hun auto een tankstation oprijden en hoe zij zich daar bewegen. Dat helpt om de veiligheid te bevorderen. Ook gebruiken we edge bij energiebronnen, want daar opereer je vaak in niemandsland. En je wil toch weten wat daar gebeurt.”
Nieuwe vormen van digitalisering deden hun intrede bij Shell. Zoals virtual reality dat voor trainingen wordt gebruikt. “Ook augmented reality gaan we inzetten. Je moet wel eerst mensen leren hoe ze dit kunnen inzetten. Wij zetten waar mogelijk veelbelovende, nieuwe technologieën in.”

Samenwerken
CIO’s moeten in haar ogen leren om te gaan met de (public) cloud. “Waarom zou je het gebruiken, welke waarde levert het op voor de organisatie? Als je het fout doet, dan kost cloud computing veel te veel geld en kun je de voordelen ervan niet ervaren.”
Goed omgaan met de cloud betekent dat de CIO’s moeten samenwerken met de cloudaanbieders. “Je komt er alleen samen uit. Goed afspreken wie wat doet. Wij laten het patchen aan de providers over, bijvoorbeeld.”
Digitalisering zorgt bij Shell voor veiligheid, betrouwbaarheid en doelmatigheid. “Bovendien ben je aantrekkelijk voor nieuw talent als je beschikt over moderne hulpmiddelen.”

Auteur: Teus Molenaar en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters