ACM: Providers mogen samenwerking bij verbeteren mobiele netwerken

05-02-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

ACM: Providers mogen samenwerking bij verbeteren mobiele netwerken

Telecomaanbieders mogen onder bepaalde voorwaarden samenwerken om op efficiënte wijze te kunnen investeren in de capaciteit, kwaliteit en dekking van mobiele netwerken. Samenwerkingen tussen providers kunnen bijdragen aan deze investeringen, zonder de concurrentie op de markt aan te tasten.

Dit stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een leidraad over delen van mobiele netwerken. De ACM noemt goedwerkende mobiele diensten cruciaal voor Nederland. Zo stijgt het mobiele dataverbruik al jaren en is in 2020 meer dan vertienvoudigd ten opzichte van vijf jaar geleden. Deze groei zet naar verwachting ook de komende jaren door.

Geschikte antennelocaties vinden

De ACM vindt het daarom belangrijk dat telecomproviders snel investeren in het vergroten van de capaciteit, kwaliteit en dekking van mobiele netwerken. Het wordt echter steeds moeilijker om antennelocaties te vinden. Onder meer door de noodzakelijke groei van het aantal mobiele antennes in combinatie met de beperkte beschikbaarheid van geschikte locaties. De nieuwe richtlijnen moeten hier een oplossing voor bieden.

In de nieuwe Telecommunicatiewet wordt de mogelijkheid geboden om spectrum te huren of verhuren. Zo kunnen frequenties bijvoorbeeld aan een aanbieder van lokale bedrijfsnetwerken worden verhuurd, die hierop nieuwe diensten kan aanbieden en zo extra concurrentie kan creëren. Sinds de frequentieveiling van medio 2020 mogelijk aanbieders maximaal 40% van de frequenties gebruiken. De ACM stelt dat deze bovengrens in het algemeen voorkomt dat de concurrentie in gevaar komt.

Terug naar nieuws overzicht