Orange opent negen Orange 5G Labs in Europa

04-02-2021 | door: Redactie

Orange opent negen Orange 5G Labs in Europa

72% van bedrijven verwacht dat hun operator het testen, experimenteren en snel ontwikkelen van 5G zal ondersteunen. Met het openen van negen Orange 5G Labs Initiative speelt Orange in deze vraag. Met de labs wil het bedrijf het begrip onder economische spelers over de kansen, waarde en nut van 5G vergroten. In deze labs kunnen operators hun huidige oplossingen en services testen en nadenken over mogelijke nieuwe gebruiken.

“We geloven dat 5G zakelijke competitie en regionale ontwikkeling zal aandrijven. Dit is waarom Orange betrokken is bij een co-innovatie aanpak die zich focust op 5G om het gebruik van de toekomst te creëren. Lokale aanwezigheid dicht bij deze spelers is een cruciaal onderdeel van het Orange 5G Labs Initiative, om zo de digitale transformatie van economische spelers te kunnen ondersteunen en ervoor te zorgen dat iedereen in staat is om te profiteren van de potentie van 5G”, zegt Michäel Trabbia, Chief Technology & Innovation Officer van Orange.

Locaties dichtbij lokale ecosystemen

Orange lanceert dit initiatief door de opening van een netwerk aan Orange 5G Labs in Frankrijk en in het buitenland in 2021. Het netwerk wordt ingezet in de regio’s om optimaal aan de behoeften van de lokale autoriteit en bedrijven – start-ups, SMEs, grote bedrijven in alle sectors - te voldoen.

Zeven locaties bedienen in Frankrijk alle bedrijven en lokale autoriteiten, onafhankelijk van hun sector. De Orange 5G Labs in Châtillon (regio Parijs) worden direct geopend. De andere locaties openen geleidelijk hun deuren in zes andere Franse plaatsen: Lille, Lyon-Charbonnières, Marseille, Paris-La Défense, Rennes en Toulouse.

Een aantal locaties zullen zich specialiseren in een bepaald vak, maar zullen zich niet beperken tot dit gebied. Het Lyon lab, dat zich bevindt op de Campus Région du Numérique in Charbonnières-les-Bains, focust zich bijvoorbeeld op Industry 4.0 en de Cœur Défense locatie in het Customer Innovation Centre legt zich toe op de grootste klanten van Orange Business Services.

Ook in andere Europese landen

Het initiatief wordt tijdens de eerste helft van 2021 ook ingevoerd in Europese landen waar de Group al een aanwezigheid heeft. In Bukarest, Roemenië wordt een Orange 5G Lab geopend in samenwerking met de University Politehnica of Bucharest om de ontwikkeling van commerciële projecten, onderzoek en innovatie te stimuleren.

In België vestigt het lab zich bij de Orange Industry 4.0 Campus in de haven van Antwerpen. Dit Orange 5G Lab demonstreert verschillende use-cases die al zijn ontwikkeld in samenwerking met industriële partners in de haven, zoals de augmented worker of critical communication systems.

Daarnaast wordt eind februari in Spanje een 5G challenge georganiseerd voor start-ups en ontwikkelaars om nieuwe toepassingen te ontwikkelen. De winnaars worden ondersteund door het Orange 5G Lab Initiative, onder andere door het bieden van toegang tot experts en 5G apparatuur in Frankrijk.

Diensten en ondersteuning voor economische spelers

De diensten die worden aangeboden zijn gebaseerd op:

  • Een programma om te leren over (de toepassingsmogelijkheden van) 5G door demonstraties en activiteiten. Het wordt aangevuld door een website – 5glab.orange.com en een serie van thematische en leerzame webinars.
  • De kans voor de betrokken spelers om hun producten en diensten te testen in een echte 5G omgeving voordat deze worden toegepast in een commerciële omgeving. Ze kunnen gebruik maken van de 5G apparatuur van de toekomst (augmented reality glasses, virtual reality headsets, routers, 5G apparaten, 5G modules). Naast de 5G-omgeving bieden sommige Orange 5G Labs ook Edge computing functionalities aan om bijvoorbeeld services met een kortere responsetijd te testen.

De bedrijven worden ondersteund door Orange technische, netwerk- en productexperts en het gehele Orange 5G Lab ecosysteem met synergiën en extra hulpmiddelen. Naast de fysieke locaties wordt er ook virtuele digitale toegang verleend om alle relevante spelers een kans te bieden om op een effectieve manier op afstand te kunnen samenwerken.

Bedrijven die geïnteresseerd zijn, ongeacht of ze Orange klanten zijn, kunnen contact opnemen met hun gewenste contactpersoon of zichzelf aanmelden op de 5glab.orange.com website.

Terug naar nieuws overzicht