Wouter Hoeffnagel - 03 februari 2021

Minister De Jonge: Toegang tot IT-systeem GGD's nog deze week beperkt

Minister De Jonge: Toegang tot IT-systeem GGD's nog deze week beperkt image

De toegang tot het informatiesysteem HPzone waarmee GGD's werken wordt nog deze week beperkt. Dit belooft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

HPzone is een IT-systeem dat door de GGD's wordt gebruikt voor bron- en contactonderzoek. Onlangs bleken gebruikers in staat data uit IT-systemen van de GGD's te stelen. De GGD's kondigden naar aanleiding hiervan eerder al aan zo snel mogelijk op een ander IT-systemen te willen overstappen.

Totdat deze overstap is gerealiseerd wordt de toegang tot HPzone beperkt. Alleen een beperkte groep 'specialisten' mag nog gebruik maken van het elektronische dossier. Denk hierbij aan artsen en verpleegkundigen die zich specifiek bezighouden met de bestrijding van infectieziektes.

Registratie VOG's niet op orde

Ook erkent de minister in de brief dat de registratie van de Verklaringen omtrent gedrag (VOG's) die medewerkers moeten inleveren op orde was. Zo bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat tientallen medewerkers aan de slag zijn bij de GGD's zonder een VOG te hebben ingeleverd. De Jonge meldt dat van zo'n 150 medewerkers op dit moment nog een VOG beschikbaar is. Medio maart moet het systeem op orde zijn.

Over zes weken wordt een externe audit uitgevoerd, waarmee in kaart wordt gebracht in hoeverre de adviezen van de minister zijn opgevolgd. Ook wordt op dat moment een nieuwe risicoinventarisatie gemaakt van de IT-systemen van GGD's.