Witold Kepinski - 03 februari 2021

Meldplicht voor dataverzamelaars Amsterdam

Meldplicht voor dataverzamelaars Amsterdam image

Camera’s en sensoren in de openbare ruimte moeten vanaf 1 oktober 2021 bij in Amsterdam worden gemeld. "Deze meldplicht geldt voor alle professionele partijen, zoals bedrijven, overheden en (onderzoeks)instellingen die data (gegevens) verzamelen. Amsterdam wil als eerste Nederlandse gemeente regelen dat Amsterdammers inzicht hebben in hoe, waar en welke gegevens over hen verzameld worden in de openbare ruimte. Amsterdam houdt de meldingen bij in een zogenoemd sensorregister. Dat is het plan van het college" zo meldt de gemeente op haar website.

De Gemeente meldt: "Amsterdam staat op het standpunt dat Amsterdammers zich zoveel mogelijk onbespied in de stad moeten kunnen begeven. De meldingsplicht en het sensorregister maken voor iedereen inzichtelijk welke gegevens er over Amsterdammers verzameld worden, ook door ons. De inspraak over het plan start 1 maart 2021.

Steeds meer camera’s en sensoren
Er komen steeds meer camera’s bij in de stad. Overheid, bedrijven, wetenschaps- en onderzoeksinstellingen verzamelen steeds meer data. Als gemeente kan van de data genruikt worden gemaakt, bijvoorbeeld de openbare ruimte beter inrichten of onderzoek doen naar drukte en verkeersstromen in de stad. Sensoren meten bijvoorbeeld luchtkwaliteit en ‘verkeersbewegingen’.

Bedrijven en de gemeente pakken met wifi-trackers signalen op van mobiele telefoons. Er zijn ook digitale reclameschermen met een camera. De bedoeling is dat ze een specifieke advertentie tonen op basis van gezichtskenmerken van voorbijgangers.

Meldplicht
Met de meldplicht moeten al deze dataverzamelaars van professionele partijen zich bij ons melden. Sensoren die de gemeente gaat gebruiken voor de openbare orde en opsporing zijn daarvan uitgezonderd.

Amsterdamse Datastrategie
De meldingsplicht is één van de 18 acties die zijn aangekondigd in de Amsterdamse Datastrategie. Uitgangspunt is dat data alleen verzameld worden als dat nodig is. De meldingsplicht en het register leiden tot meer transparantie over wie welke data verzamelt. Via het publiekstoegankelijke register kunnen Amsterdammers contact zoeken met degene die data verzamelt. Ook kunnen ze een klacht indienen bij de landelijke toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Momenteel houden we al een register bij. Dat dient als basis voor een uitgebreider register met ook de apparaten van professionele partijen."