Wouter Hoeffnagel - 02 februari 2021

RvIG: Risico op identiteitsfraude na GGD-lek klein

RvIG: Risico op identiteitsfraude na GGD-lek klein image

De kans op identiteitsfraude met behulp van gegevens die zijn buitgemaakt uit systemen van de GGD is klein, stelt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). Zo kunnen met behulp van uitsluitend het burgerservicenummer (BSN) en NAW-gegevens geen bankrekeningen worden geopend of telefoonabonnementen worden afgesloten.

"Dit is alleen mogelijk indien (een kopie van) het identiteitsdocument (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) of documentnummer bij het datalek is betrokken. Wel is het verstandig om alert te zijn op misbruik. De burger kan contact opnemen met de GGD om te bepalen of zijn/haar gegevens bij het datalek zijn betrokken", schrijft de overheidsdienst op haar website.

"Als de persoonsgegevens zijn gelekt en er daarna daadwerkelijk misbruik is gemaakt kan de burger worden doorverwezen naar het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI) en kan er aangifte bij de politie worden gedaan. Zij helpen verder om de juiste stappen te ondernemen om de situatie op te lossen", aldus de RvIG.