I-Partnerschap voor ICT-innovaties bij overheidsinstanties

01-02-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

I-Partnerschap voor ICT-innovaties bij overheidsinstanties

Op 9 februari 2021 vindt de jaarlijkse Conferentie Nederland Digitaal plaats, waar bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties aandacht besteden aan digitalisering. Vanuit het partnerschap tussen Fontys Hogeschool ICT (FHICT) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zullen Ad Vissers (directeur FHICT) en Emine Özyenici (CIO SVB) aanschuiven in een panelsessie over I-Partnerschap voor overheidsinstanties.

Partnerschap tussen overheid en onderwijs.
De SVB startte in september 2020 een samenwerking met FHICT. Als Partner in Innovation werkt de SVB binnen het Fontys ICT InnovationLab intensief samen met studenten en onderzoekers om kennis uit te wisselen en innovatieve oplossingen te ontdekken op het vlak van ICT. Door continu praktijkgerichte onderzoeksvragen in het onderwijs onder te brengen, kan exploratief onderzoek beide instanties vooruithelpen. Jonge ICT'ers krijgen een kijkje in de keuken bij een overheidsinstantie en zorgen voor nieuwe inzichten in technieken bij de SVB. Ook biedt het partnerschap voor de SVB de mogelijkheid om zich als werkgever te profileren in een krimpende arbeidsmarkt voor ICT-talent. Voor FHICT biedt deze samenwerking een praktijkgerichte toepassing van onderwijs en de mogelijkheid 'hands-on' met onderzoek aan de slag te gaan. Een win-win situatie, waarmee het kennisniveau binnen beide organisaties groeit.

Kennisinstelling
FHICT heeft de ambitie om zichzelf als kennisinstelling te profileren door middel van een co-educatieve samenwerking met hun Partners in Innovation, verenigd in de coöperatie SPARC, en verschillende onderzoekstakken, zoals AI, Robots, Applied Games en Digital Communities. Voor een partner als de SVB, betekent dit een aansluiting met een uitgebreid kennisnetwerk, wat inspiratie en inzichten biedt. Deze nieuwe onderwijsvorm stelt de SVB ook in staat samen met FHICT eigen ICT-uitdagingen op te lossen. Een voorbeeld is de vraag die Novum, het innovatielab van de SVB, neerlegde bij studenten van de minor Digital Experience Design. Zij ontwierpen een digitaal autorisatiesysteem wat ouderen in staat stelt verzorgenden te autoriseren om hun digitale administratie te beheren wanneer hen dit zelf niet meer lukt. Dit project is inmiddels naar tevredenheid opgeleverd en een volgend onderzoeksproject staat in de startblokken.

http://www.ictinpractice.nl/

Terug naar nieuws overzicht