Redactie - 28 januari 2021

Witte Huis wil harde lijn tegen 'onbetrouwbare leveranciers' vasthouden

Witte Huis wil harde lijn tegen 'onbetrouwbare leveranciers' vasthouden image

Telecomapparatuur van onbetrouwbare leveranciers vormt een gevaar voor de veiligheid van zowel de Verenigde Staten als diens bondgenoten. Dit stelt het Witte Huis. De regering van Joe Biden lijkt hiermee de harde lijn tegen onder meer Huawei door te zetten. Een woordvoerder van het Witte Huis maakte woensdag bekend dat de VS erop blijft inzetten dat bondgenoten geen apparatuur van onbetrouwbare leveranciers gebruiken. De VS willen bondgenoten helpen hun netwerken veilig te houden.

De VS is al langer in een strijd verwikkeld met verschillende Chinese bedrijven. Zo beschuldigt het land Huawei ervan spionage voor de Chinese overheid te faciliteren, iets wat Huawei en de Chinese overheid ontkennen. Bewijs voor deze aantijgingen is niet geleverd. Ook onder meer TikTok, ZTE en Xiaomi zijn doelwit geworden van Amerikaanse maatregelen.

Na de machtsoverdracht van voormalig president Donald Trump naar de huidige president Joe Biden had het Witte Huis nog geen stelling genomen over de kwestie. Wel meldde Gina Raimondo, door president Biden aangedragen als ministerie voor Economische Zaken, eerder deze week al de harde lijn tegen Huawei te willen voortzetten.