Witold Kepinski - 28 januari 2021

Microsoft, Amazon en Google domineren hyperscale datacenter markt

Microsoft, Amazon en Google domineren hyperscale datacenter markt image

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat het totale aantal grote datacenters die worden geëxploiteerd door hyperscale providers, is gestegen tot 597 eind 2020, dat is meer dan een verdubbeling sinds eind 2015. Qua locatie blijft de VS goed voor bijna 40% van de belangrijkste cloud- en internetdatacentersites.

De volgende meest populaire locaties zijn China, Japan, Duitsland, het VK en Australië, die samen nog eens 29% van het totaal vertegenwoordigen.

In de afgelopen vier kwartalen werden nieuwe datacenters geopend in 17 verschillende landen, met de VS, Zuid-Korea, China, Canada, Verenigde Arabische Emiraten, Indonesië, Italië en Zuid-Afrika met het grootste aantal toevoegingen.

Onder de hyperscale-operators zijn Amazon, Microsoft en Google samen goed voor meer dan de helft van alle grote datacenters. Amazon en Google hebben de afgelopen twaalf maanden de meeste nieuwe datacenters geopend, goed voor de helft van de toevoegingen in 2020, waarbij Oracle, Microsoft, Alibaba en Facebook ook bijzonder actief waren. Het Synergu onderzoek geeft aan dat meer dan 70% van alle hyperscale datacenters zich bevinden in faciliteiten die worden gehuurd van datacenter-operators of eigendom zijn van partners van de hyperscale-operators.

Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van de voetafdruk van het datacenter van 20 van 's werelds grootste cloud- en internetservicebedrijven, waaronder de grootste operators in SaaS, IaaS, PaaS, search, sociale netwerken, e-commerce en gaming.

De bedrijven met de grootste footprint van datacenters zijn de toonaangevende cloudproviders: Amazon, Microsoft, Google en IBM. Elk heeft 60 of meer datacenterlocaties met ten minste drie in elk van de vier regio's: Noord-Amerika, APAC, EMEA en Latijns-Amerika. Oracle en Alibaba hebben ook een opmerkelijk brede aanwezigheid in het datacenter. De overige bedrijven hebben de neiging om hun datacenters voornamelijk te richten op de VS (Apple, Facebook, Twitter, eBay) of China (Tencent, Baidu, JD.com).

"Er zijn in de afgelopen acht kwartalen 111 nieuwe hyperscale datacenters geopend, waarvan er 52 in 2020 in gebruik zijn genomen, ondanks dat COVID-19 een paar logistieke problemen veroorzaakte", zegt John Dinsdale, een hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Dat getuigt van de aanhoudende sterke groei van de digitale services die deze investeringen stimuleren - met name cloud computing, SaaS, e-commerce, gaming en videodiensten. We hebben inderdaad een handvol oudere hyperscale datacenters zien sluiten in 2020, maar die cijfers verbleken naast het aantal nieuw geopende of geplande sites. Naast bijna 600 operationele datacenters, hebben we zicht op nog eens 219 die zich in verschillende stadia van planning of bouw bevinden, wat inderdaad goed nieuws is voor leveranciers van datacenterhardware en exploitanten van datacenters in de groothandel."

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024