AMS-IX verwerkt veel meer data via Internet Exchange

27-01-2021 | door: Redactie

AMS-IX verwerkt veel meer data via Internet Exchange

Door de Coronacrisis is het gebruik van Internet het afgelopen jaar sterk toegenomen. Doordat mensen gedwongen zijn vanuit huis te werken en ’s avonds het huis niet uit gaan, werd er in 2020 veel van Internetdiensten gebruik gemaakt. En dit is duidelijk te zien bij AMS-IX, een van de grootste internetknooppunten ter wereld. Over heel 2020 werd er bij AMS-IX in Amsterdam meer dan 22,77 Exabyte aan data verwerkt via de Internet Exchange, 35% meer dan in het ‘gewone’ jaar 2019.

Ieder jaar in januari publiceert AMS-IX feiten en cijfers over het verkeer op de Amsterdam Internet Exchange van het afgelopen jaar. De pandemie en de anti-coronamaatregelen van diverse landen waren in 2020 duidelijk zichtbaar op de exchange. Zowel tijdens de eerste als de tweede golf van de pandemie (de eerste in maart en de tweede halverwege oktober) nam het internetverkeer met zo’n 20% toe. En tijdens beide golven werden er internetrecords verbroken. In november werd zelfs een piekverkeer gehaald van meer dan 9 Terabits per seconde.

Veel klanten van AMS-IX hebben in 2020 hun poortcapaciteit opgewaardeerd. Het aantal actieve 100GE poorten is met zo’n 9% gestegen naar 282. De totale capaciteit van het platform in Amsterdam steeg van 34,6 Tbps in 2019 naar 42,1 Tbps aan poortcapaciteit eind van 2020.

Ook bij de internet exchanges die AMS-IX beheert in andere delen van de wereld was de invloed van de pandemie zichtbaar. AMS-IX beheert momenteel zes internet exchanges (Amsterdam, Chicago, Bay Area, Caribbean, Mumbai en Hong Kong) onder zijn eigen merk en beheert een exchange als powered by AMS-IX in Manama. In alle exchanges was er wel een nieuw piekrecord. In Hong Kong werd een piekverkeer bereikt van 77,85 GBps (in 2019 was deze nog 53,43 GBps) en in Mumbai werd een record gehaald van 77,72 GBps (in 2019 was die nog 60,77 GBps).

CEO Peter van Burgel: “2020 was een bijzonder jaar door de pandemie, met uitzonderlijke Internetgroei en piekverkeer. Het leek wel of het einde van de Jaren 90 herleefde. We zijn ons bewust van onze belangrijke rol als internetknooppunt en zijn er trots op dat we de Internetdiensten kunnen faciliteren die thuiswerken en communicatie met de buitenwereld mogelijk maken.”

Terug naar nieuws overzicht