Ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt Kaspersky-ban

22-01-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt Kaspersky-ban

Het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky eerder maatregelen om de transparantie van en vertrouwen in het bedrijf te vergroten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt nu of de ban op antivirussoftware van Kaspersky bij de Nederlandse overheid kan worden opgeheven.

Dit meldt Miral Scheffer, woordvoerder op het gebied van cybersecurity bij het ministerie, aan Computable. Kaspersky is sinds mei 2018 uitgesloten als leverancier van antivirussoftware voor de Nederlandse overheid; het bedrijf mag wel nog beveiligingsdiensten leveren. Dit besluit is toen genomen omdat misbruik van dergelijke software volgens het NCSC een groot veiligheidsrisico kan opleveren doordat de software diep in systemen is geïntegreerd. Russische wetgeving die bedrijven verplicht samen te werken met de Russische overheid waren reden voor zorgen.

Kaspersky verhuisde sindsdien onder meer alle opslag en verwerking van data naar Zwitserland. Ook zette het bedrijf speciale centra op waar klanten de broncode van de software kunnen analyseren. Deze stappen zijn bedoeld om het vertrouwen in de software van het bedrijf te vergroten. De vraag is nu of deze stappen voldoende zijn om het gebruik van antivirussoftware van Kasperksy bij de Nederlandse overheid weer toe te staan.

Terug naar nieuws overzicht
Security