Europese Commissie start twee onderzoek naar Google

21-01-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese Commissie start twee onderzoek naar Google

De Europese Commissie gaat nader onderzoek doen naar de wijze waarop Google data verzamelt en verwerkt. Een tweetal onderzoeken liggen in het verschiet.

Dit meldt Politico. Google heeft vragenlijsten toegestuurd gekregen waarin de Europese Commissie meer informatie vraagt over het verzamelen van gegevens met betrekking tot marktdeelnemers, meldt Politico. Een woordvoerder van de Europese Commissie meldt dat het onderzoek betrekking heeft op alle diensten van Google, inclusie online advertenties.

Technologie en positie in advertentiemarkt

De Europese Commissie gaat onder meer kijken naar de technologie die Google inzet voor de verkoop en plaatsing van advertenties op websites van derde partijen. Het gaat daarbij onder meer om Google Display Network, een netwerk van uitgevers waarmee Google samenwerkt voor het vertonen van advertenties. De Europese Commissie wil weten hoeveel bedrijven hiervan gebruik maken. Dit tweede onderzoek kijkt ook naar de positie van Google ten opzichte van externe partijen zoals adverteerders, uitgevers, tussenpersonen en concurrenten in de advertentiemarkt.

Indien beide onderzoek tot rechtszaken leiden, kan Google tweemaal een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot 10% van zijn jaarlijkse omzet. Google krijgt tot 22 januari de tijd om de vragen van de Europese Commissie te beantwoorden. Het bedrijf heeft nog geen reactie gegeven op de berichtgeving.

Terug naar nieuws overzicht