Juniper Networks en Türk Telekom Group gaan samenwerking aan

17-01-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Juniper Networks en Türk Telekom Group gaan samenwerking aan

Juniper Networks, leverancier van door AI aangestuurde netwerken, en de Turkse telecomprovider Türk Telekom Group (Türk Telekom) gaan een technologische en zakelijke samenwerking aan. Het doel is om het innovatietempo binnen het Open RAN (Open Radio Access Network)- en 5G-ecosysteem te verhogen.

De samenwerking omvat een exclusieve wereldwijde licentieovereenkomst met Netsia, een Amerikaanse dochteronderneming van Argela, dat deel uitmaakt van de Türk Telekom Group. Hiermee worden de rechten van Netsia op de toonaangevende Radio Intelligent Controller (RIC)-technologie aan Juniper overgedragen, met inbegrip van alle broncode, octrooien en de exclusieve rechten voor de ontwikkeling en verkoop van producten en oplossingen die integratie met RIC bieden.

Experts van Netsia bij Juniper aan de slag

Daarnaast gaan technische domeinexperts van Netsia aan de slag bij het team van de chief technology officer van Juniper ten behoeve van de integratie van RIC met het productaanbod van Juniper. Hiermee wordt de Open RAN- en 5G-expertise van Juniper verder versterkt.

Ook zegt Türk Telekom als onderdeel van de samenwerking toe dat het producten en oplossingen van Juniper afneemt voor een geavanceerde Open RAN- en 5G-implementatie. De eerste proof of content is naar verwachting eind 2021 gerealiseerd en omvat een combinatie van RIC en netwerkoplossingen van Juniper.

Wie is Netsia?

Netsia is een R&D-organisatie die onder meer actief is op het gebied van Open RAN en 5G. Het heeft ruim 20 octrooien en octrooiaanvragen voor deze technologie op zijn naam staan. Het bedrijf heeft diverse proof of concepts bij grote operators in alle delen van de wereld met succes voltooid en nieuwe POC’s in de planning staan.

RIC-technologie helpt met het operationaliseren van Open RAN door te voorzien in intelligent cloud-gebaseerd beheer van gedesagreggeerde en gevirtualiseerde draadloze functies binnen toegang- en edge-domeinen. RIC speelt daarnaast een belangrijke rol bij de integrale network slicing die nodig is voor het optimaliseren van uiteenlopende hulpmiddelen voor draadloze toegang. Dit maakt het mogelijk om te voldoen aan alle eisen van service level agreements voor uiteenlopende toepassingsgebieden. RIC zet daarnaast historische en real-time gebruikers- en netwerkdata in voor de ontwikkeling en implementatie van door AI aangestuurde applicaties en netwerkservices.

Schaalbaar cloud-native platform

In combinatie met het bestaande aanbod van oplossingen van Juniper voor de orchestration van netwerkdomeinen (NorthStar voor het overdrachtsdomein en Contrail voor het datacenterdomein), moeten de ontwikkelingen die voortkomen uit deze overeenkomst de mogelijkheden van Juniper op het gebied van draadloze netwerken, transportnetwerken en telco clouds versterken. Juniper wil hierdoor een schaalbaar cloud-native platform aanbieden met integrale network slicing en orchestration voor toegangsnetwerken, IP-transportnetwerken en core netwerken. Operators kunnen daarmee de basis leggen voor een veilige, gegarandeerde gebruikservaring voor duizenden netwerktoepassingen op basis van een multi-tenant, multi-cloud en multi-domein infrastructuur die vanaf elke locatie toegankelijk is.

Juniper en Türk Telekom delen een streven naar open en flexibele infrastructuren, en de ontwikkeling van vRAN-architecturen binnen de Open RAN-community in het bijzonder. Juniper en Netsia zijn actieve leden van de O-RAN Alliance. De overeenkomst tussen de twee bedrijven heeft ten doel om open, intelligente en veilige RAN-oplossingen naar de markt te brengen die de draadloze toegang democratiseren in aansluiting op de Open RAN-filosofie.

'Sterke synergie'

Ümit Önal, de CEO van Türk Telekom, zegt: “We houden ons al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van geavanceerde RIC-technologieën. Deze zullen een sleutelrol vervullen bij de totstandkoming van wereldwijde 5G-standaarden. De door Netsia ontwikkelde software draagt bij aan schaalbare, flexibele en gepersonaliseerde netwerkoplossingen en -services met hoge capaciteit die tegemoetkomen aan de toekomstige behoeften op het gebied van mobiele communicatie. We hebben voor een sterke synergie kunnen zorgen met de combinatie van de knowhow en productiseringsexpertise van Netsia met het klantennetwerk en de geografische reikwijdte van Juniper. Bij Türk Telekom Group vinden we het geweldig om onze producten op wereldwijde schaal beschikbaar te stellen. Ze vertegenwoordigen het neusje van de zalm van Turks technisch vernuft.”

Rami Rahim, de CEO van Juniper Networks, vertelt: “Bij Juniper zijn we van mening dat het waarborgen van een optimale gebruikservaring voor netwerkservices van cruciaal belang is om munt te slaan uit de 5G-toepassingen van het komende decennium. De ontwikkeling en integratie van RIC-technologie van wereldformaat brengt de realisatie van deze visie dichterbij door het combineren van integrale network slicing met de kracht van door AI aangestuurde netwerkservices. Onze dynamische samenwerking met Türk Telekom en Netsia is gebaseerd op de ontwikkeling van open netwerktechnologie, het fundamentele belang van desaggregatie en programmeerbaarheid en het streven naar een cloud-native infrastructuur die uitstrekt van de telco cloud, naar de services-edge en draadloze netwerken. Kort gezegd zijn onze organisaties het erover eens dat de cloud het netwerk is en het netwerk de cloud.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud