Gehackte data Europees Medicijn Agentschap EMA op internet geplaatst
14-01-2021 | door: Redactie

Gehackte data Europees Medicijn Agentschap EMA op internet geplaatst

Uit het lopende onderzoek naar de cyberaanval op het Europees Medicijn Agentschap (EMA) is gebleken dat sommige van de onrechtmatig opgevraagde documenten met betrekking tot COVID-19-geneesmiddelen en vaccins van derden op internet zijn gelekt. De nodige maatregelen worden genomen door de wetshandhavingsinstanties. Het is niet bekend waar ze staan, of de documenten te koop worden aangeboden en welke informatie ze bevatten.

Het is niet bekend wie achter de cyberaanval van begin december zit en wat precies het motief is. De aanvallers waren volgens het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau uit op gegevens over geneesmiddelen en vaccins tegen het coronavirus. Zo konden ze documenten van farmaceut Pfizer over de tests van het coronavaccin inzien. 'De autoriteiten nemen de noodzakelijke stappen', laat de organisatie in een verklaring weten.

Het EMA, dat zijn hoofdkantoor heeft in Amsterdam,  beoordeelt middelen voordat ze in de Europese Unie op de markt mogen worden gebracht. Het heeft inmiddels positieve oordelen gegeven over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech en over het vaccin van Moderna. De Europese Commissie nam dat oordeel over en liet de vaccins toe. Het EMA kijkt momenteel naar een aanvraag voor een derde vaccin, van AstraZeneca.

Het Agentschap blijft het strafrechtelijk onderzoek naar het datalek volledig steunen en stelt eventuele aanvullende entiteiten en personen op de hoogte van wie de documenten en persoonsgegevens mogelijk onbevoegd zijn benaderd. Het Geneesmiddelenbureau en het Europese regelgevingsnetwerk voor geneesmiddelen blijven volledig functioneel en de tijdschema's met betrekking tot de evaluatie en goedkeuring van COVID-19-geneesmiddelen en vaccins worden niet beïnvloed.

Eerder is gebleken dat het datalek beperkt was tot één IT-applicatie. De daders, mogelijk staatshackers, waren vooral gericht op gegevens met betrekking tot COVID-19-medicijnen en vaccins en onrechtmatig opgevraagde documenten van derden. De betrokken bedrijven in dit stadium zijn gecontacteerd en naar behoren geïnformeerd.

EMA zal te zijner tijd informatie blijven verstrekken, voor zover mogelijk, gezien zijn taak ten aanzien van het lopende onderzoek.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Security