Wouter Hoeffnagel - 14 januari 2021

Europees Hof: Facebook kan ook in andere EU-lidstaten dan Ierland worden aangepakt

Europees Hof: Facebook kan ook in andere EU-lidstaten dan Ierland worden aangepakt image

Ondanks dat het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland staat, is Facebook ook aan andere landen verantwoording schuldig. Ook privacytoezichthouders uit andere EU-lidstaten kunnen Facebook daarom onderzoeken en aanpakken. Dit oordeelt de belangrijkste adviseur van het Europees Hof van Justitie.

Het Europees Hof doet de uitspraak in een Belgische rechtszaak tegen Facebook. De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit wil dat Facebook stopt met het volgen van het surfgedrag van niet-gebruikers. Facebook stelt echter dat volgens de Europese regels alleen de Ierse autoriteiten zich over dergelijke kwesties mag buigen.

De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie oordeelt echter anders. Ondanks dat het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland is gevestigd, mogen ook rechters in andere landen in bepaalde gevallen uitspraken doen over Facebook. Denk hierbij aan grensoverschrijdende zaken en zaken waarvan de Ierse toezichthouder geen werk maakt. Wel neemt Ierland in beginsel het voortouw bij het toezicht op Facebook. Het Europees Hof van Justitie is niet verplicht het advies van de advocaat-generaal op te volgen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024