Redactie - 13 januari 2021

Illegale marktplaats DarkMarket is offline gehaald

Illegale marktplaats DarkMarket is offline gehaald image

DarkMarket, 's werelds grootste illegale marktplaats op het dark web, is offline gehaald in een internationale operatie waarbij Duitsland, Australië, Denemarken, Moldavië, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk (de National Crime Agency) en de VS (DEA, FBI en IRS) samenwerkten. Europol ondersteunde de verwijdering van DarkMarket met gespecialiseerde operationele analyse en coördineerde de grensoverschrijdende samenwerking van de betrokken landen.

De Central Criminal Investigation Department in de Duitse stad Oldenburg heeft afgelopen weekend een Australisch staatsburger gearresteerd die de vermeende exploitant van DarkMarket is nabij de Duits-Deense grens. Het onderzoek, dat werd geleid door de cybercrime-eenheid van het openbaar ministerie van Koblenz, stelde officieren in staat de marktplaats te lokaliseren en te sluiten, de servers uit te schakelen en de criminele infrastructuur in beslag te nemen - meer dan 20 servers in Moldavië en Oekraïne ondersteund door de Duitse federale crimineel Politiebureau (BKA). De opgeslagen gegevens geven onderzoekers nieuwe aanknopingspunten om moderators, verkopers en kopers verder te onderzoeken.

Een van de initiatieven van Europol is het creëren van een gecoördineerde wetshandhavingsaanpak om criminaliteit op het dark web aan te pakken. Hierbij zijn wetshandhavingsinstanties van binnen en buiten de EU en andere relevante partners en organisaties, zoals Eurojust, betrokken.

Om dit doel te bereiken heeft het European Cybercrime Center (EC3) van Europol een speciaal Dark Web-team opgericht om samen met EU-partners en rechtshandhavingsinstanties over de hele wereld de omvang van deze ondergrondse illegale economie te verkleinen. Het team wil ook gezamenlijke technische en onderzoeksacties versterken, opleidingen organiseren en initiatieven voor capaciteitsopbouw organiseren, samen met preventie- en bewustmakingscampagnes - een 360 ° -strategie tegen criminaliteit op het dark web.

Een gedeeld engagement binnen de wetshandhavingsgemeenschap wereldwijd en een gecoördineerde aanpak door wetshandhavingsinstanties hebben eens te meer hun doeltreffendheid bewezen. De omvang van de operatie bij Europol toont de wereldwijde toewijding aan om het gebruik van het dark web als middel om criminaliteit te plegen aan te pakken.

DarkMarket in cijfers:

bijna 500.000 gebruikers

meer dan 2400 verkopers

meer dan 320.000 transacties

meer dan 4650 bitcoin en 12800 monero overgedragen

Tegen het huidige tarief komt dit overeen met een bedrag van ruim 140 miljoen euro. De verkopers op de markt verhandelden voornamelijk allerlei soorten drugs en verkochten vals geld, gestolen of vervalste creditcardgegevens, anonieme simkaarten en malware.