Cyberinbraak bij Eneco

12-01-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Cyberinbraak bij Eneco

Energiemaatschappij Eneco is getroffen door een cyberaanval. Aanvallers wisten in te loggen met behulp van e-mailadressen en wachtwoorden die eerder bij andere websites zijn buitgemaakt. Hiermee kregen zij toegang tot zo'n 1.700 accounts van particuliere en kleinzakelijke Mijn Eneco-accounts, de online omgeving voor klanten van Eneco.

Het datalek wordt door Eneco op zijn website gemeld. "Dit datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en er wordt aangifte gedaan bij de politie. De getroffen klanten zijn geïnformeerd en moeten een nieuw account aanmaken met een ander wachtwoord. We onderzoeken of we ook aanvullende maatregelen kunnen nemen om het inloggen bij Mijn Eneco verder te beveiligen", schrijft Eneco.

Mijn Eneco tijdelijk afgesloten

Nadat het datalek werd ontdekt is de toegang tot Mijn Eneco tijdelijk afgesloten om onderzoek te kunnen door naar de oorzaak en omvang. Inmiddels is Mijn Eneco weer toegankelijk voor alle klanten. Eneco meldt externe experts in te schakelen om mee te kijken in de verdere afhandeling van het datalek. Getroffen klanten zijn via een e-mail geïnformeerd over het datalek, met instructies voor het aanmaken van een nieuw account.

Een tweede groep klanten van ongeveer 47.000 klanten wordt door Eneco op maandag 11 januari uit voorzorg geïnformeerd over het incident. Eneco benadrukt geen aanwijzingen te hebben dat ook zij zijn getroffen. Deze gebruikers logden echter in dezelfde periode in op Mijn Eneco. De energiemaatschappij adviseert daarom uit voorzorg hun wachtwoord te wijzigen.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security