Gartner: PC is een essentieel device

Gartner: PC is een essentieel device

Gartner: PC is een essentieel device

Gartner: PC is een essentieel device

Gartner: PC is een essentieel device

12-01-2021 | door: Witold Kepinski

Gartner: PC is een essentieel device

Wereldwijd zijn er volgens onderzoeksbureau Gartner in het vierde kwartaal van 2020 79,4 miljoen stuks pc's verkocht, een stijging van 10,7% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019. Voor het hele jaar bereikten pc-zendingen 275 miljoen stuks in 2020, een stijging van 4,8%. stijging vanaf 2019 en de hoogste groei in tien jaar.

"De wereldwijde pc-markt kende een sterk einde van 2020 en noteerde een derde opeenvolgende kwartaal van jaar-op-jaargroei, hoewel er door deze grote vraag nog steeds aanbodtekorten bleven", zegt Mikako Kitagawa , onderzoeksdirecteur bij Gartner. “De robuuste vraag naar pc's voor consumenten zorgde opnieuw voor meer verkoop, vooral in regio's waar regeringen thuisblijvende bestellingen handhaven nu de COVID-19- pandemie aanhoudt. Vóór 2020 waren consumenten verschoven naar de focus op de telefoon, maar de pandemie keerde deze trend om. Pc's zijn weer opgedoken als een essentieel apparaat, aangezien consumenten, inclusief jongere kinderen, erop vertrouwen voor werk, school, gezelligheid en om thuis vermaakt te worden. De uitgaven voor zakelijke pc's waren dit kwartaal opnieuw zwakker, aangezien de dringende aankopen voor thuiswerk eerder dit jaar een piek bereikten. In bepaalde regio's, zoals China, waar het economisch herstel van de pandemie al is begonnen, was de bedrijfsgroei echter iets sterker."

Hoewel Gartner zendingen van Chromebooks niet opneemt in de resultaten van zijn traditionele pc-markt, was het vierde kwartaal van 2020 opnieuw een opmerkelijke groeiperiode voor Chromebooks, met een toename van ongeveer 200% van jaar tot jaar tot 11,7 miljoen exemplaren. In 2020 is het aantal Chromebook-zendingen met meer dan 80% gestegen tot bijna 30 miljoen stuks, grotendeels als gevolg van de vraag vanuit de Noord-Amerikaanse onderwijsmarkt.

De drie grootste leveranciers op de wereldwijde pc-markt bleven ongewijzigd ten opzichte van het voorgaande kwartaal, hoewel Lenovo zijn voorsprong op HP bleef vergroten. Consumentgerichte leveranciers zoals Apple, Acer en Asus, die de trend weerspiegelen die in 2020 werd waargenomen, wonnen marktaandeel.

Regionaal overzicht

De Amerikaanse pc-markt kende opnieuw een sterk kwartaal, met een groei van 20,6% op jaarbasis. Ondanks economische en politieke verstoringen in de regio gedurende het vierde kwartaal van 2020, bleef de markt voor consumenten-pc's het goed doen, aangevoerd door de stijgende vraag naar mobiele pc's. Voor het volledige jaar kende de Amerikaanse pc-markt de hoogste groei in 20 jaar.

"Hoewel veel staten pas in december huis-aan-huisbestellingen hebben uitgegeven, bleven Amerikaanse consumenten reizen grotendeels vermijden, terwijl veel Amerikaanse scholen gesloten waren of hybride online klaslokalen exploiteerden," zei mevrouw Kitagawa. "Daarom verschoven de consumentenuitgaven naar items die het leven thuis konden verbeteren, inclusief pc's."

HP behaalde de eerste plaats op de Amerikaanse pc-markt op basis van zendingen met een marktaandeel van 28%. Dell volgde met 25,2% van het Amerikaanse pc-marktaandeel.

Het totale aantal pc-zendingen in EMEA bedroeg 23 miljoen stuks in het vierde kwartaal van 2020, een stijging van 6,9% op jaarbasis, terwijl Azië-Pacific 25 miljoen stuks bereikte, een groei van 8,3% op jaarbasis. De consumentenvraag in zowel EMEA als Azië-Pacific-landen was bijzonder sterk. Gestabiliseerde uitgaven voor zakelijke pc's als gevolg van het economische herstel van China droegen ook bij aan de sterke groei in Azië-Pacific.

COVID-19 stimuleert de hoogste vraag naar pc's van consumenten in 10 jaar

Wereldwijd leverden pc's in 2020 in totaal 275 miljoen stuks op, een stijging van 4,8% ten opzichte van 2019. Dit was de hoogste jaarlijkse groei voor de wereldwijde pc-markt sinds 2010.

"Ondanks enkele problemen met de toeleveringsketen aan het begin van 2020, creëerde COVID-19 in combinatie met een consistente vraag van de consument het hele jaar door enorme groeimogelijkheden voor pc's", aldus Kitagawa. “Dit momentum zal waarschijnlijk doorgaan in ten minste de eerste helft van 2021, maar het valt nog te bezien of het zal aanhouden in het post-pandemische tijdperk, aangezien het zal afhangen van de blijvende veranderingen die de vraag stimuleren. Zo kan online onderwijs doorgaan, zelfs nadat de scholen zijn geopend, kunnen consumenten nog steeds online boodschappen kopen en kunnen sommige bedrijven fulltime of parttime op afstand werken. Als deze scenario's aanhouden, zullen pc's terugkeren naar het dagelijkse leven van de consument als een essentieel device"

Terug naar nieuws overzicht