Canalys: PC-markt kijkt terug op goed jaar

Canalys: PC-markt kijkt terug op goed jaar

Canalys: PC-markt kijkt terug op goed jaar

Canalys: PC-markt kijkt terug op goed jaar

Canalys: PC-markt kijkt terug op goed jaar

12-01-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Canalys: PC-markt kijkt terug op goed jaar

De laatste gegevens van Canalys laten zien dat de wereldwijde groei van de pc-markt in het laatste kwartaal van 2020 versnelde, aangezien het aantal desktops, notebooks en werkstations met 25% is gestegen ten opzichte van een jaar geleden tot een record van 90,3 miljoen stuks. Deze laatste cijfers zijn exclusief tablets.

De aanhoudende sterke vraag tijdens de vakantieperiode leidde tot een derde opeenvolgende kwartaal van opeenvolgende groei, met zendingen in Q4 opeenvolgend 13% hoger dan wat een geweldige prestatie was in Q3. Als gevolg van dit opmerkelijke herstel na een beperkt aanbod in het eerste kwartaal, groeiden de totale pc-zendingen in 2020 met 11% tot 297 miljoen stuks. Dit vertegenwoordigt de hoogste groei over het hele jaar sinds 2010 en het hoogste verzendvolume sinds 2014.

De wereldwijde groei van de pc-markt in 2020 werd in zijn eentje aangedreven door notebooks en mobiele werkstations. De zendingen van deze apparaten zijn sinds 2019 met 44% gestegen tot 235,1 miljoen eenheden. Omgekeerd daalden de verzendingen van desktop- en desktopwerkstations met 20% ten opzichte van vorig jaar tot 61 miljoen eenheden.

Marktleiders

Lenovo bekleedde de eerste plaats op de pc-markt in het vierde kwartaal met een recordaantal van 23,1 miljoen exemplaren en een jaar-op-jaargroei van 29%. Dit betekende dat het ook het hele jaar door de eerste plaats behaalde, met een totale zending van 72,6 miljoen eenheden en een marktaandeel van 24,5%.

HP nam de tweede plaats in op de jaarlijkse ranglijst, met Q4-zendingen van 19,1 miljoen eenheden, waarmee het totaal in 2020 op 67,6 miljoen eenheden komt, 7% meer dan in 2019.

Op de derde plaats eindigde Dell 2020 met een knal, met een stijging van 27% in het vierde kwartaal om voor het eerst in zijn geschiedenis de grens van 15 miljoen te doorbreken, waardoor het totaal voor 2020 op 50,3 miljoen eenheden komt. Apple en Acer namen de vierde en vijfde plaats in, met respectievelijk 22,6 en 20 miljoen apparaten. In totaal waren de vijf grootste leveranciers goed voor 78,5% van de pc-zendingen in 2020.

PC is blijvend

"De industrie verdient al het succes dat op zijn pad is gekomen", zegt Rushabh Doshi, Canalys Research Director. “We zouden ons in een heel andere positie bevinden als de pc-industrie, inclusief de leveranciers, de toeleveringsketen en het distributiekanaal niet de inzet had gepleegd om ervoor te zorgen dat aan elk stukje marktvraag werd voldaan. De digitale transformatie die de wereld het afgelopen jaar heeft doorgemaakt, is ongeëvenaard en pc's vormden de kern van deze verandering. Terwijl de wereld zich klaarmaakt om zich te laten vaccineren en het COVID-19-virus te overwinnen, is het belangrijk om te onthouden dat pc's een vitale rol hebben gespeeld in elke fase van deze strijd. Het zal buitengewoon moeilijk worden om de pc af te schrijven, zoals sommigen van ons een paar jaar geleden hebben gedaan. Pc's zijn blijvend."

Chrome en Windows

"2021 belooft een nog spannender jaar te worden voor pc's, met leveranciers en ecosysteemspelers die weigeren op hun lauweren te rusten terwijl ze strijden om de nieuwe vraagmogelijkheden die in 2020 naar voren zijn gekomen", zegt Ishan Dutt, analist bij Canalys. “Innovaties op het gebied van chipsets, besturingssystemen, connectiviteit en vormfactoren zullen centraal staan nu de pc-industrie zich richt op een breder scala aan klanten die nieuwe gedragingen en use-cases met zich meebrengen. Van het nieuwe op maat gemaakte silicium van Apple en Microsoft tot de opwindende platformupdates voor Chrome en Windows, de pc-industrie beweegt zich razendsnel om tegemoet te komen aan zijn nieuwe gebruikersbestand. Terwijl aanbodtekorten de markt op korte termijn blijven temperen, gelooft Canalys dat de meeste rimpels tegen de tweede helft van 2021 zullen zijn gladgestreken."

Terug naar nieuws overzicht