Turkse mededingingswaakhond onderzoekt privacyvoorwaarden WhatsApp
11-01-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Turkse mededingingswaakhond onderzoekt privacyvoorwaarden WhatsApp

De Turkse mededingingswaakhond start een onderzoek naar WhatsApp. Aanleiding zijn de nieuwe gebruikersvoorwaarden van de dienst en uitwisseling van data met moederbedrijf Facebook. De aanpassingen leiden tot privacyzorgen.

WhatsApp maakte onlangs zijn niet privacybeleid voor landen buiten de EU bekend. WhatsApp-accounts in deze landen wisselen sinds vorige week gegevens uit met Facebook. Het moederbedrijf van WhatsApp wil deze data onder meer gebruiken om advertenties beter te kunnen afstemmen op gebruikers. De uitwisseling vond overigens al langer plaats, maar kon door gebruikers via de instellingen worden geblokkeerd. Dit kan nu niet meer.

Erdogan stapt af van WhatsApp

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan liet afgelopen zondag al weten WhatsApp niet meer te zullen gebruiken vanwege de nieuwe privacyvoorwaarden. Erdogan wil alleen nog via een versleutelde berichtenapp van de Turkse telecomaanbieder Turkcell met collega's communiceren.

Nu kondigt de Turkse mededingingsautoriteit een onderzoek aan naar de nieuwe voorwaarden. De autoriteit heeft al laten weten kritische te zijn over de hoeveelheid data die Facebook hierdoor verzameld en verwerkt.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid