VS willen Alibaba en Tencent op zwarte lijst plaatsen

08-01-2021 | door: Redactie

VS willen Alibaba en Tencent op zwarte lijst plaatsen

De Amerikaanse regering overweegt de Chinese e-commercegigant Alibaba en het internetbedrijf Tencent op een zwarte lijst te zetten. Dit zou betekenen dat Amerikanen geen geld meer mogen investeren in de bedrijven.

Al langer nemen de Verenigde Staten (VS) maatregelen tegen allerlei Chinese apps. Denk hierbij aan Huawei, dat op verschillende zwarte lijsten is opgenomen en is uitgesloten bij de realisatie van Amerikaanse 5G-netwerken. Een ander voorbeeld is TikTok, het populaire social media-platform van het Chinese ByteDance. ByteDance wordt door de VS gedwongen de Amerikaanse activiteiten van TikTok af te stoten en dreigt anders verboden te worden. Eerder deze week maakte de New York Stock Exchange daarnaast bekend drie Chinese telecombedrijven van zijn beurs te verwijderen.

Nu richten de VS hun pijlen dus ook op Alibaba en Tencent. Beide bedrijven hebben nog niet gereageerd op de berichtgeving, terwijl ook reactie vanuit de Chinese overheid vooralsnog is uitgebleven. Naar verwachting zet de maatregel van de VS de toch al gespannen relatie tussen de Amerikanen en het Aziatische land verder onder druk.

Terug naar nieuws overzicht