ING: ICT sector trekt aan in 2021

08-01-2021 | door: Witold Kepinski

ING: ICT sector trekt aan in 2021

In 2021 laat de IT sector, na stagnatie in 2020, met een volumegroei van 2% weer groei zien zo meldt de ING. De investeringen in IT-projecten trekken langzaam aan en het detacheren van consultants herstelt verder. De door corona ingegeven digitale versnelling heeft bovendien structurele gevolgen. Zaken als e-commerce, online diensten en werken en leren op afstand zorgen voor blijvende extra vraag naar IT-dienstverlening, zoals cloud, hosting en software-abonnementen.

Impuls voor digitalisering
De digitalisering van de economie heeft in 2020 door de corona-maatregelen een impuls gekregen. Thuiswerken en meer investeren in digitalisering zijn voor organisaties de twee belangrijkste structurele wijzigingen in hun bedrijfsvoering volgens een recente COEN-enquête. Terwijl de vraag naar diensten als beveiliging, werkplekken (notebooks e.d.) en software voor samenwerking toenam, was er in 2020 minder vraag naar de implementatie van nieuwe systemen en onderhoud en vernieuwing van de bestaande IT-infrastructuur. Per saldo resulteerde dit in stabilisatie van de vraag.

Lichte omzetgroei in 2020, maar prestaties lopen uiteen
De omzet van de sector is in de eerste negen maanden van 2020 met 1% gegroeid. Tussen bedrijven lopen de prestaties uiteen, afhankelijk van het soort dienstverlening en/of in welke sectoren hun klanten actief zijn. Zo hebben niche-spelers, bijvoorbeeld in planningssoftware voor de horeca, relatief veel last van de beperkingen. Ook bedrijven met klanten in de reisbranche of de luchtvaart worden stevig geraakt. Hosting- en cloud-providers profiteren daarentegen juist van meer thuiswerken, een versnelde migratie naar de cloud en een stijging van het aantal webshops.

Ondernemers optimistischer
IT-ondernemers zijn optimistischer over 2021. Het aantal bedrijven dat op korte termijn omzetgroei verwacht neemt toe. In het 4e kwartaal van 2020 waren er meer bedrijven die op groei dan op krimp rekenen. Ook de verwachtingen omtrent de winstgevendheid lijken te verbeteren. Een opvallende ontwikkeling is de forse daling in het aantal bedrijven dat een tekort aan personeel als groeibelemmering ziet. Waarschijnlijk is dit een kortdurend effect, omdat op langere termijn wel degelijk opnieuw een tekort aan IT-personeel wordt voorzien.

“Investeringen vormen in veel gevallen de basis voor innovatie, iets wat bedrijven kan helpen sterker uit de COVID-19 pandemie te komen. Het is dan ook goed om te zien dat investeringen in IT-projecten aantrekken en de digitale versnelling door de pandemie structurele gevolgen heeft”, zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG.

Lees alle details over het ING onderzoek hier.

 

Terug naar nieuws overzicht
Cloud