WhatsApp-gebruikers moeten data gaan delen met Facebook
07-01-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

WhatsApp-gebruikers moeten data gaan delen met Facebook

De privacyvoorwaarden van WhatsApp zijn aangepast. Gebruikers moeten akkoord gaan met het delen van hun persoonlijk gegevens indien zij de dienst willen blijven gebruiken. Een opt-out is niet mogelijk. De aanpassing geldt echter niet voor de EU, waar de socialemediagigant zich neer lijkt te leggen bij de eisen van de Europese waakhond.

De nieuwe privacyvoorwaarden beschrijven volgens WhatsApp 'als onderdeel van Facebook informatie deelt met andere Facebook-bedrijven'. De privacyvoorwaarden geeft WhatsApp toestemming data van Facebook bedrijven te gebruiken, terwijl deze bedrijven op hun beurt data van Facebook mogen gebruiken. De gegevens worden volgens WhatsApp onder meer gebruikt om hun diensten en producten aan te bieden, te verbeteren, beter te begrijpen, aan te passen, te ondersteunen en op de markt te zetten.

WhatsApp is door Facebook in 2014 overgenomen. Bij deze overname beloofde toenmalig-CEO Jan Koum van WhatsApp in een blogpost dat Facebook de namen, adresgegevens, zoekresultaten en locatiegegevens van WhatsApp-gebruikers niet zou gebruiken. Twee jaar later werd dit besluit al teruggedraaid toen Facebook aankondigde toch data van WhatsApp-gebruikers te gaan verzamelen. Wel hadden gebruikers de mogelijkheid dit te blokkeren. Deze opt-out verdwijnt.

Update: De aanpassing geldt niet voor de Europese Unie (EU), maar alleen voor gebruikers buiten de EU. De Europese servicevoorwaarden zijn hier te vinden. Klik hier voor het Europese privacybeleid van WhatsApp.

Terug naar nieuws overzicht