Witold Kepinski - 14 december 2021

ICT-kosten ziekenhuizen blijven stijgen

ICT-kosten ziekenhuizen blijven stijgen image

De ICT-kosten in ziekenhuizen blijven stijgen. Procentueel blijven de ICT-kosten ten opzichte van de omzet gelijk (5,7%). De stijging van de omzet van ziekenhuizen dempt de stijging van het percentage van de ICT-kosten ten opzichte van de omzet. De ICT-kosten per medewerker in loondienst stijgen met meer dan 10%. Bijna 75% van de totale kosten gaat op aan ‘software’ en ‘personeel’. Dit blijkt uit de ICT Benchmark Ziekenhuizen 2021 van M&I/Partners.

In de afgelopen 15 jaar zijn de ICT-kosten in de ICT Benchmark Ziekenhuizen gestegen van 4,2% in 2006 naar 5,7% in boekjaar 2020. In de afgelopen 15 jaar zijn de ICT-kosten met 1,5% toegenomen ten opzichte van de omzet. Het gaat hier om een toename van kosten in miljoenen. Voor een gemiddeld ziekenhuis met een omzet van 300 miljoen betekent dit een toename van 4,5 miljoen.

Stijging ICT-kosten

In de ICT Benchmark Ziekenhuizen vergelijkt M&I/Partners de ziekenhuizen op basis van twee parameters: (1) ICT-kosten per omzeten (2) ICT-kosten per medewerker in loondienst (fte) van het totale ziekenhuis. Hiermee wordt gecorrigeerd voor de omvang van het ziekenhuis. De stijging van de ICT-kosten als percentage van de omzet wordt door een stijging van de omzet van ziekenhuizen gedempt. De ICT-kosten per medewerker in loondienst (fte) stijgen met ruim 10%. Vorig jaar was deze toename 4,4%.

Merendeel van de kosten vallen net als voorgaande jaren in de categorieën ‘software’ en ‘personeel’. Bijna 75% van de totale kosten gaat op aan ‘software’ en ‘personeel’.

De toename van de ICT-kosten komt vooral voort uit meer functionaliteit en daarmee samenhangende licentie- en softwarekosten. Als gevolg van de Covid-19 zijn veel ziekenhuizen versneld mogelijkheden gaan aanbieden voor digitale zorg en ondersteuning op afstand. Daarnaast zien we dat de afgelopen jaren dat er hogere eisen worden gesteld vanuit wet- en regelgeving op informatiebeveiliging en privacy. Naast het elektronisch patiëntendossier (EPD), zorgen doorontwikkeling van online mogelijkheden voor patiënten, integrale beeldoplossingen, gegevensuitwisseling, Artificial Intelligence en de noodzaak voor data analyse op verantwoordings- en stuurinformatie voor hogere softwarekosten voor nu en in de toekomst.

Software top 5

Ziekenhuis Informatiesysteem/Elektronisch Patiënt Dossier
Managementinformatie / BI-tools.
Office applicaties.
Radiologie en nucleaire geneeskunde (PACS I).
Communicatieservices met externe partijen (Zorgdomein, Zorgmail, Secure mail).

Meer dan 50% van de softwarekosten vallen onder het ‘primair zorgproces ziekenhuizen’, met name verklaard door de kosten voor het EPD. De kosten voor het EPD staan bij de deelnemende ziekenhuizen al enkele jaren bovenaan. Nieuw in de software top 5 is de communicatieservices met externe partijen. Hieronder rekenen we de kosten voor de uitwisseling via zorgdomein, zorgmail, secure mail en dergelijke. Overige softwarekosten in de top 5 betreffen licenties voor managementinformatie, office en radiologie en nucleaire geneeskunde.

ICT-personeel

Ongeveer 30 % van de ICT-formatie in de benchmark bestaat uit functioneel applicatiebeheer (centraal en decentraal georganiseerd). “Bij ziekenhuizen met een smallere omvang op het gebied van functioneel applicatie beheer zien we vaak spanningen ontstaan tussen de eisen van eindgebruikers en de ICT dienstverlening. Richting de toekomst zien we steeds meer de aandacht voor digitalisering van zorg en werkprocessen. Ons advies is om de rol van functioneel applicatiebeheer als essentiële brug tussen ICT en eindgebruikers verder uit te bouwen”. Antoon van Luxemburg, principal adviseur bij M&I/Partners.

Prestaties van ziekenhuizen gestegen

In lijn met de toename in kosten voor communicatie engines voor de uitwisseling (via zorgdomein en zorgmail) is er op prestatieniveau ook meer aandacht ‘informatie in de zorgketen’. Patiëntparticipatie / ondersteuning zelfmanagement patiënt’ heeft een boost gekregen in boekjaar 2020. Landelijk beleid stimuleert brede implementatie van digitalisering, zoals met het versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional (VIPP).

ICT-volwassenheid

“De steeds verdergaande digitalisering van zorg en werkprocessen stellen hogere eisen aan de beschikbaarheid, performance en veiligheid van de digitale informatievoorziening. In de benchmark is deze trend zichtbaar. Proactieve maatregelen zijn nodig om naar hogere niveaus van procesvolwassenheid te komen om eventuele spanning tussen de eisen van eindgebruikers en de ICT-dienstverlening te voorkomen. Daarnaast vergroot een lagere volwassenheid op diverse processen het risico op verstoringen en incidenten van software- en/of hardware.” Antoon van Luxemburg, principal adviseur bij M&I/Partners.

 

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024