Gartner: Vastberadenheid en gevoeligheid van kritiek belang voor CIO's in 2021

06-01-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Vastberadenheid en gevoeligheid van kritiek belang voor CIO's in 2021

Bij 70% van CIO's die in 2021 worden ingehuurd speelt individuele vastberadenheid en gevoeligheid een kritieke rol. Naarmate de COVID-19 pandemie voortduurt zet de verschuiving in hoe CIO's wereldwijd samenwerken met en reageren op aandeelhouders door. De vraag naar sterk leiderschap en emotionele behendigheid neemt toe.

Dit voorspelt Gartner. "CEO's zoeken managers die in staat zijn crises te doorstaan", zegt Daniel Sanchez-Reina, senior research director bij Gartner. "Zij zijn nog steeds onzeker over de toekomst en willen een vastberaden CIO die tijdig beslissingen neemt en implementeert, en tegelijkertijd de emotionele behendigheid heeft om tactisch en ondersteunend te zijn."

Vastberadenheid en gevoeligheid

Vastberadenheid betekent in de praktijk onder meer een resolute houding en het vermogen beslissingen om te zetten in actie, ongeacht hoe moeilijk deze beslissingen zijn. Gevoeligheid draait om het empathisch vermogen van managers en hun vermogen op basis hiervan te handelen.

Volgens gegevens van Gartner TalentNeuron is de vraag naar vastberadenheid onder nieuw ingehuurde CIO's in 2020 met 34% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De vraag naar gevoeligheid is met 92% gestegen. Beide competenties staan in de top tien van snelste stijger in het recruitmentproces, dat uiteindelijk ook impact zal hebben op bestaande medewerkers.

Zelfverbeterende technieken

Onderzoek van Gartner wijst uit dat CIO's die hun emotionele behendigheid willen ontwikkelen in het digitale tijdstip hun zelfbewustzijn, zelfmanagement en relaties in crisistijden verbeteren door in te zetten om zelfverbeterende technieken. Ook blijkt dat de meerderheid van de IT- en business leiders verwachten dat soft skills over tien jaar de belangrijkste competentie zal zijn.

"Interessant is dat alle onderzochte gemiddeld dertig dagen per dag aan leren en ontwikkeling besteden. Hieruit blijkt dat het niet gaat om kwantiteit, maar juist de kwaliteit van de tijd die je besteed aan het juiste gedrag telt", zegt Rob O'Donohue, senior research director bij Gartner.

Transparantie

Transparantie gaat aan de leiding als emotionele behendigheid-competentie waar managers naar streven, gevolgd door authentieke communicatie en samenwerking. CIO's die bovengemiddeld presteren zetten vaker in op het ontwikkelen van andere via coaching en mentoring dan minder goed presterende CIO's (69% ten opzichte van 48%). Ook stellen bovengemiddelde presterende CIO's dat zij tot 74% van hun tijd besteden aan luisteren, in plaats van aansturen.

"Bewustzijn van de positieve impact van gedrag en werkwijzen is van groot belang nu organisaties hun vaccinatiestrategie overwegen en werknemers weer aan het werk gaan", stelt O'Donohue. "Zij zullen net zo belangrijk of misschien wel belangrijker zijn dan de technische vaardigheden waarover de gemiddelde CIO beschikt."

Terug naar nieuws overzicht