Wouter Hoeffnagel - 05 januari 2021

Amerikaanse beurs schrapt noteringen van Chinese telecombedrijven toch niet

Amerikaanse beurs schrapt noteringen van Chinese telecombedrijven toch niet image

De noteringen van drie Chinese telecombedrijven aan de New York Stock Exchange (NYSE) wordt toch niet beëindigd. De NYSE komt hiermee terug op een eerdere beslissing om China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong van zijn beurs te verwijderen.

De eerdere beslissing van NYSE volgde op een decreet dat vorige maand is ondertekend door de Amerikaanse president Donald Trump. Dit decreet verbiedt Amerikaanse investeerders geld te steken in Chinese bedrijven die volgens de Amerikaanse overheid onder controle staan van of eigendom zijn van het Chinese leger. De Amerikaanse overheid vreest dat deze bedrijven indirect de militaire ontwikkeling van het Aziatische land ondersteunen.

Het besluit leidde tot kritiek van het Chinese ministerie van Binnenlandse Zaken, die stelt dat de VS zich hiermee in legale samenwerkingen tussen private bedrijven en militaire organisaties mengt. Het land dreigde terug te slaan met een eigen zwarte lijst voor Amerikaanse bedrijven. In een korte verklaring meldt NYSE nu in overleg met instanties te zijn teruggekomen op het besluit.