Witold Kepinski - 05 januari 2021

Nederlandse identiteitskaart heeft chip voor inloggen DigiD

Deze vernieuwde identiteitskaart bevat een chip met een inlogfunctie. Daardoor kan de houder binnenkort inloggen met de nieuwe identiteitskaart bij de Nederlandse overheid, het onderwijs, de zorg of pensioenfonds via DigiD. Dit meldt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens.

Inloggen met een identiteitskaart met behulp van de DigiD app geeft extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens zo meldt Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties de zekerheid dat gegevens altijd met de juiste persoon worden gedeeld, daarvoor is de Nederlandse identiteitskaart verder ontwikkeld en voorzien van een chip.

De gebruiker ontvangt na het ophalen van de nieuwe identiteitskaart binnen enkele werkdagen een brief van DigiD met een pincode. Met deze pincode kan de gebruiker de inlogfunctie van de identiteitskaart activeren.

Deze aanpassingen betekenen niet dat de huidige identiteitskaart niet meer geldig is. Zodra een identiteitskaart verlengd moet worden en de houder een nieuwe kaart heeft aangevraagd dan ontvang die het nieuwe model.

Naar verwachting krijgt de Nederlandse identiteitskaart dit jaar nog een aantal (visuele) aanpassingen. Met de invoering van deze aanpassingen voldoet Nederland aan de Europese regelgeving, welke dit najaar van kracht wordt.