Mensenrechteorganisatie: Oeigoeren worden gedwongen tot productie van iPhones

31-12-2020
Deel dit artikel:

Mensenrechteorganisatie: Oeigoeren worden gedwongen tot productie van iPhones

Een Chinese fabrikant die voor Apple iPhones produceert en daarnaast technologie levert aan zowel Amazon als Tesla dwingt mogelijk Oeigoeren om in zijn fabrieken te werken. Oeigoeren zijn een minderheid in China die volgens mensenrechtenorganisatie worden onderdrukt.

Dit meldt The Washington Post op basis van documenten verkregen via mensenrechtenorganisatie Tech Transparency Project. Duizenden moslims uit de regio Sinkiang zouden onder dwang in fabrieken van Lens Technology aan het werk zijn. Zij zouden de afgelopen jaren vanuit Sinkiang naar andere provincies zijn verhuisd om in elektronicafabrieken aan de slag te gaan. De Chinese overheid stelt dat dit project onderdeel uitmaakt van armoedebestrijding. Tech Transparency Project stelt echter dat Oeigoeren die weigeren kunnen worden opgesloten in detentiecentra.

Apple ontkent de aantijging. Het bedrijf stelt controles te hebben uitgevoerd bij de leverancier, waaruit blijkt dat de aantijging niet klopt. Het bedrijf controleert zijn volledige leveranciersketen op dwangarbeid en publiceert over de arbeidsomstandigheden bij leveranciers jaarlijks een rapport.

Terug naar nieuws overzicht