Tweeduizend twintig

23-12-2020 | door: Blog

Tweeduizend twintig

Dat het jaar 2020 is een schrikkeljaar is in zowel de gangbare gregoriaanse als de juliaanse kalender is u waarschijnlijk ontgaan. Dat 2020 begon op een woensdag bent u wellicht vergeten. 2020 stond vooral in het teken van de coronapandemie en zeer bedreigend malware, meer specifiek Ransomware. Covid19 wordt voornamelijk initieel met een “lockdown” bestreden terwijl Ransomware bestreden kan worden door off-site storage.

Als beide onderwerpen niet zo enorm bedreigend zouden zijn, zou er eenvoudig een associatie gevonden kunnen worden. De gemeenschappelijke factor is de locatiegebondenheid. Door Corona gaat je leefomgeving op slot, je komt minder in contact met anderen waardoor de besmettingen verminderen, althans zo luid de boodschap. Ransomware bestrijd je nu nog voornamelijk door je belangrijke data off-site op te slaan. Verwisselbare storage media zoals RDX en tape storage varen er wel bij.

Inmiddels weten we dat we over een maand, begin januari 2021 er een aanvang gemaakt zal gaan worden met vaccineren waarbij de keus om ons te laten vaccineren geheel bij ons ligt. Wel/Niet naar eigen goeddunken. Is het volledig in eigenbelang, nou, niet helemaal. Het beschikbare vaccin draagt erbij toe dat vermeerdering van het virus in het lichaam sterk wordt geremd, waardoor we niet of veel minder ziek worden en we tevens veel minder virusdeeltjes uitscheidt. Hierdoor neemt de kans om iemand anders te besmetten sterk af. In West-Europa genieten we keuze en gewetensvrijheid en juist deze waarden zijn regelmatig in conflict met respect en liefde voor de ander. Let op, is geen waardeoordeel!

Iedereen begrijpt dat de keuzevrijheid om te kiezen voor een adequate ‘Malicious Software” bestrijding en een effectieve Ransomware bestrijding in het bijzonder zich op een totaal ander vlak beweegt. Maar ook hier moeten keuzes gemaakt worden. En ook deze keuzes gaan wederom over…juist…locaties. Voorkoming van besmetting aan de “voorkant ”of het veilig off-site stellen van een back-up aan de achterkant hoeven of beter gezegd mogen geen overweging zijn maar een vast voornemen resulterend in een in gebruikstelling van beide varianten.

We zijn in Nederland iets minder goed in het maken van laatstgenoemde keuzes. Ook in 2020 scoort Nederland hoog, zo niet het hoogst in de besmetting en “Ransomware Pay” lijsten. Hebben we toch weer wat minder goed opgelet.

Maar zoals het vroeger ging met niet luisterende kindertjes, straf doet in de opvoedkunde nog steeds zijn werk, op een dag zullen we het leren. Tot die tijd helpen we graag.

Waarschijnlijk is dit de laatste blog voor dit medium dit jaar dus als het even mag heb ik nog wat te wensen.

2020 is bijna voorbij, denk niet in beperkingen al weten we dat ze er waren. Tel je zegeningen, je successen daardoor sta je nu hier. Kijk terug en gebruik je ervaringen, morgen krijg je misschien al de kans om je ervaringen opnieuw in te zetten.

Blijf, of wordt gezond, kijk uit naar nieuwe kansen. Sluit 2020 waardig af en laten we elkaar weer ontmoeten in een voorspoedig Tweeduizend eenentwintig!

Harold Koenders

Terug naar nieuws overzicht