IDC: stabiel kwartaal voor leveranciers van converged systems
21-12-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

IDC: stabiel kwartaal voor leveranciers van converged systems

Volgens de IDC Worldwide Quarterly Converged Systems Tracker groeide de omzet van de wereldwijde markt voor geconvergeerde systemen (converged systems) jaar op jaar met 0,3% tot 3,9 miljard dollar in het derde kwartaal van 2020 (3Q20).

"De algemene markt voor geconvergeerde systemen bleef veerkrachtig in het licht van de wereldwijde pandemie in het derde kwartaal en groeide met een relatief vlak tempo van 0,3% jaar op jaar", zegt Greg Macatee , onderzoeksanalist, Infrastructure Platforms and Technologies Group bij IDC. "De markt voor hypergeconvergeerde systemen volgde een soortgelijk traject tijdens het kwartaal met 0,6% jaar-op-jaar groei. Een handvol geografische regio's leverden sterkere resultaten, met name in China en Japan, die elk met dubbele cijfers groeiden. Gecertificeerde referentiesystemen en de geïntegreerde infrastructuur groeide ook bescheiden, terwijl de geïntegreerde platforms jaar-op-jaar terugliepen."

Geconvergeerde systeemsegmenten

IDC's marktoverzicht voor geconvergeerde systemen biedt drie segmenten: gecertificeerde referentiesystemen en geïntegreerde infrastructuur, geïntegreerde platforms en hypergeconvergeerde systemen. De markt voor gecertificeerde referentiesystemen en geïntegreerde infrastructuur groeide jaar op jaar met 2,5% tot 1,4 miljard dollar in 3Q20, wat 36,7% van alle inkomsten uit geconvergeerde systemen vertegenwoordigde.

De inkomsten van geïntegreerde platforms daalden met 7,7% op jaarbasis tot 438 miljoen dollar in 3Q20. Dit bedroeg 11,2% van de totale marktomzet van geconvergeerde systemen. De omzet uit hypergeconvergeerde systemen groeide met 0,6% jaar op jaar gedurende het kwartaal bescheiden tot 2 miljard dollar. Dit vertegenwoordigde 52,1% van de totale markt voor geconvergeerde systemen.

IDC biedt twee manieren om technologieleveranciers te rangschikken binnen de hypergeconvergeerde systemenmarkt: door het merk van de hypergeconvergeerde oplossing of door de eigenaar van de software die de hypergeconvergeerde kernfuncties biedt.

Met betrekking tot de merkvisie van de hypergeconvergeerde systemenmarkt, was Dell Technologies de grootste leverancier met 676,8 miljoen dollar aan omzet en een aandeel van 33,2%. Hewlett Packard Enterprise (HPE) eindigde als tweede tijdens 3Q20 met 262,7 miljoen dollar aan inkomsten en een marktaandeel van 12,9%. Nutanix nam de derde plaats in met een omzet van 234,3 miljoen dollar, goed voor 11,5% van de markt.

VMware

IDC merkt op dat eerdere releases van de Worldwide Quarterly Converged Systems Tracker de verkoop van HCI-oplossingen op basis van VMware's vSAN ReadyNode-programma binnen Other Suppliers hadden geplaatst. Vanaf dit resultaat (en met terugwerkende kracht tot en met 1Q2019) heeft IDC de toerekening van de inkomsten van deze HCI-oplossingen naar de serverleverancier verplaatst. Hoewel de toerekening van deze verkopen verschoof van andere leveranciers naar individuele serverleveranciers, veranderde deze verschuiving de omvang van de HCI-markt niet. Deze verschuiving resulteerde echter voor sommige leveranciers in nieuwe HCI-aandelen onder het merk.

In termen van het softwaremerk van HCI Systems leverden nieuwe systemen met hypergeconvergeerde VMware-software een omzet op van 821,1 miljoen dollar in 3Q20 of 40,2% van de totale markt. Systemen met hypergeconvergeerde Nutanix-software hadden in 3Q20 512,6 miljoen dollar aan leveranciersomzet of 25,1% van de totale markt. Beide bedragen vertegenwoordigen de waarde van alle verkochte HCI-hardware, HCI-software en systeeminfrastructuursoftware, ongeacht de merknaam op hardwareniveau. Aangezien hardwareverkoop een belangrijke factor is in deze gegevens, mag niet worden aangenomen dat de grafiek alleen de algehele softwareprestaties van de respectievelijke bedrijven weergeeft of volledig aansluit.

Terug naar nieuws overzicht