Corona pandemie zorgt voor meer uitgaven aan cloud services

17-12-2020 | door: Witold Kepinski

Corona pandemie zorgt voor meer uitgaven aan cloud services

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group laten zien dat bedrijfsuitgaven aan cloud services een grote boost kregen in het derde kwartaal, aangezien COVID-19 veranderingen in bedrijfsgedrag veroorzaakte en de overgang van on-premises operaties naar cloud-gebaseerde services versnelde.

IaaS, PaaS en SaaS zijn nu allemaal enorme markten die nog steeds snel groeien, maar hun schaalgrootte heeft er onvermijdelijk toe geleid dat de groeipercentages gestaag afnemen. In het derde kwartaal zagen alle drie deze cloud services hun groeipercentages echter merkbaar terugveren, en voegden ze ongeveer drie procentpunten groei toe aan wat onder normale omstandigheden zou zijn verwacht. Elk kwartaal profiteren de grote cloudproviders van aanzienlijk hogere bedrijfsuitgaven voor hun diensten; in het derde kwartaal kreeg die uitgavenstijging een extra boost van ongeveer 1,5 miljard dollar.

De bedrijfsuitgaven voor cloud infrastructuur services (IaaS, PaaS en gehoste privat cloud services) en SaaS bereikten 65 miljard dollar in het derde kwartaal, een stijging van 28% ten opzichte van het derde kwartaal van 2019. PaaS blijft het hoogste groeipercentage vertonen en bereikte 37% in het derde kwartaal, maar de groei is sterk in een breed scala van cloud-segmenten en alle geografische regio's.

“Bij Synergy volgen we de cloud marktcijfers zeer nauwgezet en we wisten dat er een sterke groei zou zijn in het derde kwartaal, maar de werkelijke groei was hoger dan we hadden verwacht. Het lijdt geen twijfel dat COVID-19 de belangrijkste reden was voor die boost ”, zegt John Dinsdale, een hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Workloads worden nog sneller dan verwacht naar openbare clouds verschoven en gehoste software-apps zijn vooral aantrekkelijk voor bedrijven die zich een weg banen door een wereldwijde pandemie. De snelle acceptatie wordt ook bevorderd door een overvloed aan hybride cloudservices die het pad naar meer gebruik van openbare clouds helpen effenen. Hoe een wereld na een pandemie er ook uitziet, we verwachten niet dat die trends zullen omkeren. "

Terug naar nieuws overzicht
Cloud