Australische aanklacht tegen Facebook wegens misleiding met Onavo Protect
17-12-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Australische aanklacht tegen Facebook wegens misleiding met Onavo Protect

Facebook is door de Australische toezichthouder ACCC aangespannen wegens misleiding van gebruikers met zijn beveiligingsapp Onavo Protect. Het bedrijf zou data van gebruikers van Onavo Protect hebben verzameld zonder gebruikers hierover voldoende te informeren.

Onavo Protect is een Virtual Private Network (VPN)-app die Facebook in 2013 in handen kreeg. Het bedrijf trok vorig jaar de stekker uit de app. De Australische aanklacht heeft betrekking op de periode 1 februari 2016 tot en met oktober 2017. Facebook zou in deze periode gebruikers van Onavo Protect hebben voorgehouden dat hun data wordt geanonimiseerd en alleen gebruikt zou worden voor Onavo Protect.

'Veel informatie verzameld'

De ACCC stelt dat Facebook echter veel informatie van gebruikers verzamelden, met als doel hier geld aan te verdienen. Het gaat hierbij onder meer over informatie over het surfgedrag van gebruikers, maar ook welke apps zij gebruiken en hoe lang zij hiervan dagelijks gebruikmaakten. De toezichthouder wil daarom dat Apple verplichten hiervoor vergoedingen te bepalen.

In een reactie aan TechCrunch. meldt Facebook juist altijd duidelijk te hebben gecommuniceerd welke data werden verzameld en hoe deze gegevens werden gebruikt. Ook meldt Facebook te hebben meegewerkt aan het onderzoek van de ACCC. Het bedrijf zegt de aanklacht nader te gaan bekijken en zijn standpunt te blijven verdedigen.

Terug naar nieuws overzicht
Security