FTC start privacyonderzoek naar techgiganten

16-12-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

FTC start privacyonderzoek naar techgiganten

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) start een onderzoek naar de wijze waarop een reeks techbedrijven persoonlijke gegevens van gebruikers verzamelen en gebruiken. Onder meer Amazon, Facebook, Twitter en YouTube moeten hierover informatie verstrekken aan de overheidsinstantie.

In een gezamenlijke verklaring melden FTC Commissioners Rohit Chopra, Rebecca Slaughter en Christine Wilson dat de bedrijven hun gebruikers op dit moment overal volgen via hun apps op mobiele apps die altijd aanwezig zijn. Dit stelt de bedrijven onder meer in staat te monitoren waar gebruikers zich bevinden, wat zij doen en met wie zij contact hebben. Ook stellen de commissioners dat eerdere kritische vragen over de wijze waarop deze informatie wordt gebruikt onbeantwoord zijn gebleven. Het onderzoek dat de FTC nu start is bedoeld om deze vragen alsnog te beantwoorden.

Naast Amazon, Facebook, Twitter en YouTube moeten ook andere bedrijven informatie verstrekken aan de FTC. Het gaat hierbij om TikTok-moederbedrijf ByteDance, Facebook-dochterbedrijf WhatsApp, Reddit, Snap en YouTube.

Terug naar nieuws overzicht