Gartner: Snelheid van veranderingen is slijtageslag voor financiële teams

15-12-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Snelheid van veranderingen is slijtageslag voor financiële teams

De snelheid waarmee veranderingen plaatsvinden is een slijtageslag voor financiële teams. Financieel leiders moeten daarom zowel grote als kleine wijzigingen begeleiden om de mentale energie van werknemers te beschermen.

Dit adviseert Gartner. "Indien werknemers periodes van grote veranderingen doormaken, zeker zoals wij dit jaar met COVID-19 doormaken, kost het meer moeite om wat betreft tijdspaden, kwaliteit en kwantiteit van werk aan dezelfde verwachtingen te voldoen", zegt Tamara Shipley, vice president in de Gartner Finance practice. "Na verloop van tijd breken verwoede pogingen de mentale energie van werknemers af, wat leidt tot weerstand ten opzichte van verandering en verloop."

Helft kampt met lage mentale energie

Onderzoek van Gartner in januari 2020 onder 499 werknemers toont aan dat de helft (49%) van alle werknemers met een lage mentale energie kampt door veranderingen. "Een lage mentale energie betekent de kans dat werknemers die moe zijn van verandering betrokken blijven bij de organisatie halveert, terwijl zij driemaal eerder geneigd zijn tot verzet tegen veranderingen", aldus Shipley.

Hoewel veel bedrijven change management omarmen, ligt de focus hierbij vooral op het succesvol maken van grote veranderingen. Grote veranderingen maken echter slechts 4% van de veranderingen uit die werknemers raken. Het onderzoek van Gartner toont aan dat de grootste impact op de mentale energie van werknemers gerealiseerd wordt door het ondersteunen van werknemers bij kleine veranderingen.

Wat is een grote en kleine verandering?

Gartner definieert een grote verandering als een omvangrijke verstoring, zoals een overname of fusie, nieuwe functie, implementatie van Robotic Process Automation (RPA) of andere grote systeemupgrades. Kleine veranderingen hebben minder grote impact en vinden doorgaans op individueel of lokaal niveau plaats. Denk hierbij aan het updaten van een tool, nieuwe eisen aan het opvoeren van onkosten, het vertrek een collega of juist de komst van een nieuwe collega.

gartner-mentale-energie-12-2020.jpg

Cumulatieve impact vaak te laat begrepen

"Financieel leiders begrijpen over het algemeen niet de cumulatieve impact van veel kleine veranderingen op een werknemers totdat het te laat is", zegt Shipley. "Een lage mentale energie bij werknemers ontdekken nadat deze is ontstaan, is niet het beste moment om dit aan te pakken."

Veel bedrijven zetten in op jaarlijkse onderzoeken onder werknemers om de betrokkenheid te meten. Vaak is dit echter een te lagen frequentie om de impact van kleine wijzigingen en kleinschalige uitdagingen goed te meten. Experts van Gartner adviseren managers de impact van kleine veranderingen op werknemers wekelijks te meten om hun teams optimaal te ondersteunen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het ondersteunen van werknemers bij kleine veranderingen een twee keer zo grote winst oplevert in mentale energie van werknemers dan het ondersteunen van een grote verandering. Gartner adviseert managers direct in te zetten op het ondersteunen van kleine veranderingen, met name met het oog op de verstoring door de COVID-19 pandemie.

Terug naar nieuws overzicht