Thuiswerken vraagt om meer cyberbewustzijn

12-12-2020
Deel dit artikel:

Thuiswerken vraagt om meer cyberbewustzijn

Het was even wennen, maar inmiddels zien velen ook de voordelen van thuiswerken in. Zo werkt 11% van de respondenten graag zonder kleren. Andere heimelijke geneugten die het thuiswerken met zich meebrengt zijn uitslapen door de week (36%), binge-watchen op Netflix (23%) en buiten werken in de tuin of op een balkon (27%).

Zo blijkt uit onderzoek van Kaspersky, naar het gedrag van 8.000 MKB-werknemers. Terwijl onze werkomgeving dit jaar voor velen van ons verschoof van beveiligde kantoren naar keukentafels, was het een uitdaging om werk en privé met elkaar in evenwicht te brengen. Volgens het World Economic Forum werden werknemers die op afstand werkten, dit jaar geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van geestelijke gezondheid en welzijn, zoals de druk op de kinderopvang en digitale connectiviteit. Toch was het niet voor iedereen kommer en kwel.

Comfortabele kleding

Afgezien van naakt werken, voorbehouden aan een kleinere groep, heeft een groot deel van de respondenten baat gehad bij werken in comfortabele kleding en 48% geeft aan dit in de toekomst te willen blijven doen. Ook het wegvallen van het woon-werkverkeer maakte werknemers gelukkiger, omdat ze vijf minuten voordat het werk begon wakker konden worden en deed ruim een derde overdag graag een dutje.

27% van de mensen blijft de voordelen van het nieuwe normaal ontdekken en werkt graag buiten in de tuin of op een balkon en 23% slaagt er zelfs in om Netflix op het werk te binge-watchen. Andere geneugten waar werknemers de voorkeur aan geven, zijn meer tijd voor videogames (18%), afhaallunches (16%) en minder douchen (8%).

Digitale veiligheid

Deze ‘relaxte modus’ leidt niet alleen tot winst, maar vraagt ook om verantwoordelijkheid als het gaat om digitale veiligheid. Het hebben van betrouwbare beveiligingsoplossingen op al onze apparaten is cruciaal om onze individuele privacy te beschermen, terwijl we genieten van nieuwe manieren om tot rust te komen.

Zorg ervoor dat apparaten veilig blijven bij zowel werk als persoonlijk gebruik:

  • Deel geen persoonlijke informatie en geef geen toegang tot uw accounts aan derden, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Dit verkleint de kans dat het op internet wordt gevonden.
  • Van naakt werken, tot gewoon waarde hechten aan privacy: pas een webcamcover toe of gebruik ingebouwde webcambescherming in Kaspersky Security Cloud die ongeautoriseerde toegang tot de camera voorkomt. Deze complete beveiligingsoplossing maakt privacy, gegevens en financiële bezittingen beveiligd met een uitgebreide set tools, waaronder een VPN, betalingsbeveiliging, wachtwoordbeveiliging, pc-opschoning, Wi-Fi-bewaking thuis en ouderlijk toezicht.
  • Gebruik Privacy Checker om sociale mediaprofielen te configureren op basis van het verkozen privacy-niveau. Hierdoor wordt het voor derden moeilijker om – ongewenst - gevoelige persoonlijke informatie te vinden.
  • Beveilig Wi-Fi. Aangezien de meeste routers een standaard gebruikersnaam en wachtwoord hebben, kunnen de standaardreferenties van de router gemakkelijk op internet worden gevonden. We raden aan een nieuw wachtwoord in te stellen en de firmware van de router bij te werken.
  • Gebruik een betrouwbare beveiligingsoplossing, zoals Kaspersky Password Manager om unieke wachtwoorden voor elk account te genereren en te beveiligen en weersta de verleiding om steeds hetzelfde wachtwoord te gebruiken.

Het volledige rapport, ‘Securing the Future of Work’, is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security