Wouter Hoeffnagel - 10 december 2020

Omzet uit mobiele diensten daalt dit jaar licht

Omzet uit mobiele diensten daalt dit jaar licht image

De omzet uit diensten op de mobiele markt daalt in 2020 met ongeveer 3,3%. Nadat de Nederlandse markt in het derde kwartaal beter presteerde dan verwacht is de prognose naar boven bijgesteld.

Dit meldt Telecompaper in haar Dutch Mobile Operators-rapport. In de drie maanden tot en met september daalden de omzet uit mobiele telefonie met 2,9% op jaarbasis tot 907 miljoen euro. De snelheid van deze daling is bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. Ten opzichte van Q2 2020 steeg de omzet uit diensten in het derde kwartaal van 2,4%, onder meer door seizoenseffecten.

Herstel ten opzichte van Q2

Telecompaper wijt de betere prestaties in het derde kwartaal deels aan een herstel ten opzichte van het tweede kwartaal. De markt werd toen negatief beïnvloed door de coronagolf en gerelateerde maatregelen. Telecomproviders vertragen deze daling nu door onder meer kleine veranderingen in mobiele prijzen, voordelen van vast-mobiele pakketen en de groeiende vraag naar grotere databundels.

"Het is nog te vroeg om te zeggen of de markt zijn dieptepunt heeft bereikt, vooral gezien de onzekere gevolgen van de coronapandemie", zegt Alejandra van de Roer, Telecompaper-analist voor de Nederlandse mobiele markt en auteur van het kwartaalrapport. "We verwachten dat de B2B-markt in het nieuwe jaar verder onder druk kan komen te staan als gevolg van de economische recessie. Op de langere termijn, naarmate de economie verbetert en 5G de vraag naar data stuwt, zouden we echter meer kleine tekenen van omzetverbetering moeten zien."

Concurrentie en prijsdruk houden aan

Het Dutch Mobile Operators-rapport geeft een vijfjaarlijkse prognose voor de markt op basis van trends en analyses. Voor de periode 2020-2024 wordt een omzetstijging van gemiddeld -1,8% verwacht tot een jaaromzet van 3,4 miljard euro in 2024. De grote concurrentie en prijsdruk blijven naar verwachting aanhouden, al wordt dit deels gecompenseerd door de groei van databundels met toegevoegde waarde.