Wouter Hoeffnagel - 08 december 2020

Vervanger voor Privacy Shield kan nog maanden op zich laten wachten

Vervanger voor Privacy Shield kan nog maanden op zich laten wachten image

Een nieuw verdrag tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) te vervanging van het Privacy Shield - dat eerder ongeldig is verklaard - laat vermoedelijk nog even op zich wachten. European Data Protection Supervisor Wojciech Wiewiorowski van European Data Protection Board (EDPB) verwacht dat dit zelfs nog maanden op zich kan laten wachten.

Het Safe Harbour verdrag is in 2016 opgesteld om de uitwisseling van data van Europese gebruikers met de VS te regelen. Het verdrag is in 2016 door zo'n 5.000 bedrijven ondertekend. Het verdrag werd in juli echter door het Europees Hof van Justitie ongeldig verklaard. De EU en VS zijn sindsdien in overleg over een opvolger van het verdrag.

De European Data Protection Supervisor verwacht op de korte termijn echter geen nieuw verdrag. "Ik verwacht geen nieuwe oplossing in de plaats van het Privacy Shield in de komende weken en waarschijnlijk zelfs maanden. We moeten voorbereid zijn de oplossing met een systeem zonder Privacy Shield nog een tijd gebruik moet worden", zegt Wiewiorowski tegen Reuters. De belangrijkste reden voor deze vertraging is onder meer dat de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden vermoedelijk andere prioriteiten heeft.