Wie wordt Software Innovator of the Year 2020?

07-12-2020 | door: Jeroen Bordewijk
Deel dit artikel:

Wie wordt Software Innovator of the Year 2020?

Ook dit jaar strijden vijf partijen om de Dutch IT-channel Award voor Software Innovator of the Year. Welke ontwikkelaar maakte in 2020 een softwareproduct dat met recht innovatief mag worden genoemd? Wie voegt zich in het illustere rijtje winnaars als SAP Nederland (2016 en 2017), OutSystems (2018) en Barracuda Networks (2019)?

De genomineerden in deze categorie zijn:

Datto dankt z'n nominatie aan de 'File Sync & Share' toepassing Datto Workplace, een mobiele app die mobiele telefoons de kracht van een PC geeft. De Amerikaanse leverancier van producten voor cyber security en back-up, met een Nederlands kantoor op de Amsterdamse Zuidas, noemt Workplace 'een zakelijke alles-in-een-oplossing voor online opslag die voldoet aan de hoogste beveiligingseisen'. Datto Workplace garandeert optimale toegang tot bestanden. Gebruikers kunnen bestanden gezamenlijk bewerken, ongeacht de software die ze gebruiken en (dus) volledig onafhankelijk van softwareleveranciers. Ook het delen van bestanden kent ongekende mogelijkheden. Alle data staat in Europese datacenters, dus volledig compliant.

Mendix uit Rotterdam, sinds 2018 onderdeel van het Duitse Siemens, mag zich met recht een echte software innovator noemen. Het Mendix no-code/low-code ontwikkelplatform – waarmee ook niet IT-geschoolde 'citizen developers' aan de slag kunnen – heeft softwareontwikkeling totaal veranderd. Mendix bracht in 2020 als eerste leverancier een alles-in-een low-code platform op de markt, dat zich uitstrekt over verschillende domeinen, waaronder data-integratie, intelligent automation met kant-en-klare oplossingen voor verschillende branches, en geavanceerde multi experience development. Marktleider Mendix, 'de partij met de meest complete visie', werd in 2020 opnieuw uitgeroepen tot leider in het Gartner Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms.

OutSystems, opgericht in 2001 in Lissabon, is een low-code platform dat bedrijven de tools biedt om 'omnichannel' enterprise-applicaties te ontwikkelen, implementeren en beheren. Met OutSystems bouwen bedrijven snel nieuwe applicaties, zodat ze 'grenzeloos' kunnen innoveren. Het ontwikkelplatform speelt een belangrijke rol in digitale transformaties van zowel grote als kleine organisaties, juist omdat OutSystems onderscheidend is vanwege de grootte en de complexiteit van de applicaties die op het platform kunnen worden ontwikkeld: van een simpele mobiele applicatie tot een compleet ERP-systeem. Het platform, dat in 2020 werd uitgebreid met AI, augmented reality en spraakherkenning, wordt onder meer gebruikt door Vopak, het Rode Kruis en ING.

Het Duitse SUSE ontwikkelt softwareproducten voor de zakelijke markt, op basis van het opensource besturingssysteem Linux. In 2020 nam SUSE Rancher over, het Amerikaanse bedrijf dat een toonaangevend Enterprise Kubernetes Management Platform levert, waarmee klanten en resellers krachtige containertoepassingen kunnen uitvoeren. Rancher laat gecontaineriseerde workloads overal werken: in de core, de edge en de cloud. SUSE en Rancher zijn allebei volledig opensource en een groot voorstander van opensource innovatie en community empowerment. De combinatie van de expertise van Rancher op het gebied van containers, en die van SUSE op het gebied van Enterprise Linux, Edge Computing en AI, wordt veelbelovend genoemd.

Het Amerikaanse Workday levert software voor finance en HCM (personeelsmanagement). De nominatie voor deze Dutch IT-channel Award hangt nauw samen met een indrukwekkende business case bij Fugro, het Nederlandse bedrijf dat gegevens over het aardoppervlak en de bodem verzamelt en interpreteert. Fugro heeft zo'n 9500 getalenteerde medewerkers, die actief zijn in vestigingen in 61 landen op alle continenten. Maar tot voor kort had de multinational geen centrale HR-oplossing. Dankzij Workday Human Capital Management heeft Fugro nu overal een consistent HR-beleid, altijd realtime inzicht in zijn totale personeelsbestand en de tools om de juiste medewerkers te werven, behouden en op te leiden.

Breng uw stem op www.dutchitawards.nl.

Door: Jeroen Bordewijk

Terug naar nieuws overzicht
Dutch IT-channel Awards