Wouter Hoeffnagel - 05 december 2020

Trump tekent executive order met richtlijnen voor AI-gebruik door overheid VS

De Amerikaanse president Donald Trump (foto) tekent een executive order met richtlijnen voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) door federale overheidsdiensten in besluitvorming.

Een negental richtlijnen voor het ontwerp, de ontwikkeling en het gebruik van AI door de overheid moet het vertrouwen van het publiek waarborgen, meldt Reuters. Ook moeten de richtlijnen zeker stellen dat AI de privacy, burgerrechten en maatschappelijke vrijheden van Amerikanen beschermt. Daarnaast is in de order vastgelegd dat het gebruik van AI onder meer rechtmatig, doelgericht, prestatiegedreven, nauwkeurig, betrouwbaar, effectief, veilig en veerkrachtig zijn. Het gebruik moet eveneens begrijpelijk, verantwoord, volgbaar en transparant zijn, en met regelmatig worden gemonitord.

AI wordt al langer gebruikt door Amerikaanse overheidsdiensten, onder meer voor opsporing en het verwerken en beoordelen van grootschalige datasets. De executive order draagt Amerikaanse overheidsinstanties op toepassingen van AI binnen hun diensten te inventariseren. Het Witte Huis moet daarnaast een roadmap ontwikkelen voor het gebruik van AI door de federale overheid.