Redactie - 04 december 2020

Eurocommissaris Jourova: Tijdperk van zelfregulering voor social media-platformen is voorbij

Eurocommissaris Jourova: Tijdperk van zelfregulering voor social media-platformen is voorbij image

De Europese Commissie gaat zich actiever bemoeien met de aanpak van desinformatie door social media-platformen. Het tijdperk van zelfregulering loopt ten einde, stelt Eurocommissaris Vera Jourova voor Transparantie en Waarden.

Facebook, Google en Twitter spraken in oktober 2018 met de Europese Commissie een gedragscode af over de aanpak van desinformatie op hun platformen. Dit heeft echter ook tekortkomingen aan het licht gebracht. Jourova stelt dat het nu tijd is om deze tekortkomingen aan te pakken. Onder meer door strenger toezicht te houden op desinformatie, wat moet voorkomen dat techbedrijven hier geld aan verdienen. Ook wil Jourova nepaccounts op de platformen strenger aanpakken.

De Eurocommissaris benadrukt het belang van het aanpakken van georganiseerde acties die als doel onze maatschappijen te manipuleren, wantrouwen te zaaien en de democratische stabiliteit te ondermijnen. De aanpak van desinformatie op social media-platformen is hier onderdeel van. Jourova wil de aanpak van desinformatie vastleggen in de Digital Services Act, die naar verwachting later deze maand wordt gepresenteerd. Deze nieuwe Europese wet verplicht techbedrijven onder meer toezichthouders inzicht te geven in hun algoritmes en advertenties die zij tonen.